PlusAnalyse

Rutte wil niet opnieuw een risico nemen en wacht met meer versoepelingen

Het kabinet durfde het niet aan het OMT voor een tweede keer te bruuskeren. En dus blijven dierentuinen, pretparken en sportscholen langer dicht dan eerder het idee was.

Laurens Kok
Op een bezoek aan de dierentuin is het nog iets langer wachten. Beeld ANP
Op een bezoek aan de dierentuin is het nog iets langer wachten.Beeld ANP

Geen Catshuisoverleg afgelopen zondag, geen persconferentie deze week, geen verdere versoepelingen. Het kabinet maakt een pas op de plaats. “We zien dat de cijfers over de piek heen raken, maar de daling is nog niet voldoende zichtbaar om de volgende stap van het openingsplan verantwoord te kunnen zetten,” liet de Rijksvoorlichtingsdienst zaterdag weten. “De druk op de ic’s en bezetting van de ziekenhuizen is nog te hoog.”

Het gevolg is dat de voorgenomen stapsgewijze heropening van Nederland richting de zomer een week vertraging oploopt. In het oorspronkelijke routeboekje stond 11 mei als eerstvolgende datum om meer mogelijk te maken. Pretparken en dierentuinen zouden dan gecontroleerd open kunnen. Ook werd beoogd binnen- en buitensport meer ruimte te geven, evenals culturele activiteiten (van bibliotheek tot bioscoop), al dan niet met toegangstesten.

‘Acceptabele risico’s’

Maar die stap durft het kabinet dus nog niet aan. Het Catshuisoverleg en de persconferentie zijn een week verplaatst, waardoor de eerstvolgende stap waarschijnlijk pas op 18 mei kan worden gezet.

Het uitstel komt allerminst als een verrassing: leden van het Outbreak Management Team (OMT) waarschuwden zaterdag dat de druk op de zorg nog te groot is. Het zou beter zijn te wachten tot de verwachte daling van het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis in de cijfers is terug te zien.

Het opvallende is dat het OMT twee weken geleden met een gelijkluidend advies kwam: wacht nog even. Maar toch besloot het kabinet toen anders. De voorspelde daling werd alvast aangegrepen om versoepelingen aan te kondigen.

Demissionair premier Mark Rutte sprak tijdens de persconferentie van ‘acceptabele risico’s’. Sinds vorige week is daarom de avondklok ingetrokken en mogen mensen thuis weer twee bezoekers ontvangen in plaats van één. Ook terrassen mogen beperkt open zijn en winkels kunnen meer klanten ontvangen.

Voorzichtige lijn

Dat het kabinet het OMT-standpunt toen terzijde schoof, was bijzonder. Doorgaans worden de aanbevelingen van de adviesgroep gevolgd. Het kabinet benadrukt steeds dat wetenschappelijke inzichten leidend zijn bij de corona-aanpak. Dit argument leidt er mede toe dat het leeuwendeel van de Tweede Kamer zich telkens heeft neergelegd bij die voorzichtige lijn, ondanks de wens tot meer versoepelingen.

Toen het kabinet twee weken geleden besloot het OMT niet te volgen, was alleen de PvdA tegen. Fractieleider Lilianne Ploumen noemde het onverantwoordelijk om de daling van de ziekenhuisopnames niet eerst af te wachten. Maar daarmee bleek de partij vrijwel alleen.

Toch viel in regeringskringen te beluisteren dat het kabinet wel zou uitkijken het OMT voor de tweede keer op rij te bruuskeren. Hoewel Rutte op zijn laatste persconferentie bezwoer dat hij ‘geen gok’ nam, lieten de cijfers nog niet ondubbelzinnig de gehoopte daling zien. Nog een keer een risico nemen zou politiek riskant zijn.

Minder patiënten

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is twee dagen op rij gedaald. Toch verwacht het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding dat de bezetting hoog blijft en mogelijk zelfs toeneemt.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldde gisteren dat er in het etmaal daarvoor 214 coronapatiënten in het ziekenhuis waren opgenomen, het laagste aantal in acht weken. Sinds vrijdag daalde het aantal patiënten met 106 naar 2600. Van hen liggen er 804 op de intensive care, een daling van 7 patiënten. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdeling daalde het afgelopen etmaal met 31 patiënten naar 1796.

Vergeleken met vorige week is het gemiddelde aantal nieuwe opnames ongeveer gelijk. “We verwachten dat de bezetting de komende week hoog blijft en mogelijk verder toeneemt,” stelt het LCPS.

Dat de ziekenhuizen nog altijd vol liggen, is volgens Louis Kroes, hoogleraar klinische virologie in Leiden, mede te wijten aan het koude weer. Afgelopen april was de koudste aprilmaand sinds 1986: het werd gemiddeld slechts 6,7 graden.

Luchtwegvirussen gedijen goed bij koud weer. “Ik denk dat dat effect heel sterk is,” zegt hoogleraar Kroes. “Ik verwacht dat als het eindelijk mooi weer wordt, het heel snel de goede kant op kan gaan, ook in de ziekenhuizen.”

Chris van Mersbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden