Rutte: We staan op een kruispunt, nog te vroeg voor een lockdown

Het is te vroeg om al ‘conclusies te trekken’ of de gedeeltelijke lockdown werkt en daarom ook te vroeg om tot een ‘volledige’ lockdown over te gaan. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd tijdens een verklaring aan de pers, samen met minister Hugo de Jonge.

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens een persconferentie over het coronavirus. Beeld ANP
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens een persconferentie over het coronavirus.Beeld ANP

Rutte: “We hebben twee weken geleden een grote hamer uit de gereedschapskist gehaald. Twee weken daarna zouden we de thermometer erin steken om te kijken hoe het gaat, want het effect is pas na een week of twee echt te zien in de cijfers. En het is nu nog te vroeg om conclusies te trekken. Het is te vroeg om nu harder op de rem te trappen.”

Wel lieten de twee weten dat de huidige maatregelen ‘zeker tot in december’ gaan voortduren.

De premier zei komende dinsdag wel weer een ‘echte persconferentie’ willen te geven, waarbij de balans wordt opgemaakt.

Toch is hij huiverig voor een ‘echte lockdown’. “We willen de economie en de samenleving zo min mogelijk schade berokkenen. Dat is de evenwichtsbalk waar we op staan. Alle scenario’s liggen op tafel. Een lockdown ook, maar dat is wel een schrikbeeld.’’

Hij riep opnieuw op aan iedereen om de regels te blijven naleven. “De cijfers blijven te hoog en moeten naar beneden. We blijven nauwkeurig volgen wat er in de teststraten gebeurt, en in de ziekenhuizen.”

Minister De Jonge zei wel dat hij hoopvol is: “We verwachten dat we de bocht hebben genomen, maar we moeten de komende week zien hoe lang de remweg is en we weer op een lage besmettingsgraad zitten.”

Hij zei verder wel dat de komende week vooral moet uitwijzen of de ‘daling steil genoeg gaat zijn’. “Dan zal moeten blijken of er meer nodig is. Of de huidige maatregelen genoeg doen.” Rutte zei wel dat er ‘geen contra-indicaties’ zijn die erop wijzen dat de aantallen nu aan het stijgen zouden zijn.

Het kabinet overlegde zondag al op het Catshuis over de coronacrisis. Tijdens dat overleg ontstond al consensus dat nieuwe maatregelen wellicht te vroeg komen, omdat de effecten van het vorige maatregelenpakket zich nog zouden moeten manifesteren.

Twee weken geleden kondigde het kabinet het vorige maatregelenpakket aan, zoals sluiting van de horeca en het stilleggen van alle sportcompetities. Sindsdien is het lek nog niet boven. Het RIVM meldde de afgelopen dagen weer hoge aantallen besmettingen. Een besluit tot een lockdown stelt Rutte niettemin uit.

Lichtpuntjes

Het RIVM ziet ook lichtpuntjes, liet Aura Timen van het instituut weten. Zo neemt de snelheid van het aantal besmettingen af, gaan mensen minder vaak naar hun werk of winkelen en neemt de zogenoemde R af. Dat betekent dat (met meetpunt 9 oktober) ieder besmet persoon nu gemiddeld 1,16 anderen besmet. Het kabinet wil de R onder de 1 krijgen.

De Jonge toonde zich boos over een incident van dit weekeinde, waarbij een teststraat in Breda werd vernield door corona-sceptici. “De frustratie groeit, maar dat mogen we nooit botvieren op hulpverleners.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden