Rutte: ‘Vier Pasen thuis, anders doen we alles teniet’

Heel voorzichtig denkt premier Mark Rutte na over een exitstrategie uit de coronamaatregelen. Maar te vroeg afschalen is ‘de grootste fout die we kunnen maken’. 

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens een persconferentie op het ministerie van Veiligheid en Justitie, na een overleg van de Ministeriele Commissie Crisisbeheersing (MCCb) over het coronavirus.Beeld ANP

Complimenteren. Verwachtingen temperen. Een kleine stip aan de ­horizon bieden. Premier Mark Rutte vinkte zijn doelen af tijdens zijn (inmiddels) wekelijkse persconferentie over de coronacrisis, dinsdagavond – als uit het handboek-in-crisistijd aan Nederlanders die er immers toch alweer 27 dagen van ‘intelligente lockdown’ op hebben zitten.

Vóór het bekendmaken van een potentieel ingrijpende maatregel als een (mogelijke verplichte) app, strooide de premier met complimenten aan Nederlanders. “Ondanks het stralende weer lukte het ons om de regels in acht te nemen. Als we toch naar buiten gingen, hielden we afstand. Nederland heeft zich dit weekend van zijn beste kant laten zien.”

1,5 metersamenleving

De premier weet: het kweken van begrip is cruciaal om draagvlak te behouden. Hoewel het kabinet in peilingen lof oogst voor het gevoerde beleid, staat of valt het succes van gedeeltelijke thuisquarantaine met medewerking van het volk. De ‘compliance’, om in RIVM-termen te blijven.

Verwachtingen werden daarom snel getemperd. Juist de afgelopen dagen stak de discussie op over zogenoemde exitstrategieën: wanneer en hoe gaan we het aantal coronamaatregelen terugschroeven. Ook het kabinet ‘denkt daarover na’, wilde Rutte wel zeggen, maar het is volgens de premier ‘veel te vroeg’ om te speculeren hoe zo’n strategie eruit gaat zien.

We zullen moeten zoeken naar ‘het nieuwe normaal’, stelt Rutte, ‘in een 1,5 metersamenleving’. Scholen, bedrijven, het openbaar vervoer: alle branches zullen moeten ‘meedenken’, vindt hij. Zoals het kabinet eerder de 1,5 metereconomie muntte – met een beperkt aantal klanten in winkels, gereinigde handvatten op winkelwagens – zo moet er straks misschien een coronaproof samenleving zijn.

Maar écht, wilde de minister-president boven alles benadrukken, dit is over een paar weken niet voorbij. “We zitten in een periode waarin de maatregelen hun werk moeten doen. De cijfers laten zien dat het allemaal niet voor niets is. Het aantal opnamen in ziekenhuizen en op de intensive care stijgt minder hard, maar er schuilt ook een risico in.” Nu de teugels laten vieren is verleidelijk, maar onverstandig, vindt hij. “Een grotere fout kunnen we niet maken. Dan doen we in no time alles weer teniet. Met alle gevolgen van dien voor de ziekenhuizen en alle artsen. Hou vol en blijf zo veel mogelijk thuis. Ook met Pasen.”

Rutte noemt het ‘reëel’ dat de genomen maatregelen na 28 april worden doorgezet. “Terug naar normaal is een zaak van de lange adem.”

De premier probeert bovendien de discussie te smoren dat de voortdurende maatregelen de economie onnodig veel zullen schaden. Critici, onder wie zijn vriend Jort Kelder, gooiden al een bal op.

Blusdeken

Het verlies aan levens van ouderen die al met onderliggend lijden kampten, zou niet opwegen tegen de diepe economische depressie waarop we afstevenen. De grootste depressie sinds de jaren dertig van de vorige eeuw, waarschuwen economen in koor. De werkloosheid die daarmee gepaard gaat, de leerachterstanden van kinderen ook, zouden ons land jaren kunnen schaden.

Rutte probeerde dinsdgavond een blusdeken over die gedachteoefeningen te gooien. “Er is geen tegenstelling tussen gezondheid en economie. Wat we nu doen voor de gezondheid, draagt straks bij aan ons economisch herstel. Als we te vroeg de maatregelen loslaten, wordt onze economie nog harder geraakt als het virus weer oplaait.”

Vergezeld van de evergreen: “Hou dus vol.”

Hooguit is er (straks dus) een ‘intelligente weg terug’ uit de ‘intelligente lockdown’, met behulp van een app, bijvoorbeeld. “Maar het loket gaat echt niet in één keer open.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden