Rutte scherpt maatregelen aan na ‘gevaarlijke opmars’ corona

Premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over het coronavirus.  Beeld EPA
Premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over het coronavirus.Beeld EPA

Om een tweede lockdown te voorkomen grijpt het kabinet (enigszins) in met maatregelen die de horeca, het betaalde voetbal en studenten raken. Grote landelijke maatregelen houdt premier Mark Rutte nog even achter de hand die zich regelmatig tot Amsterdam richtte.

Tobias den Hartog

Wel kondigde de premier aan dat burgemeesters de openingstijden van horeca en nachtwinkels mogen beperken tot middernacht. Ook mogen burgemeesters supporters weigeren bij wedstrijden van het betaalde voetbal.

Hij kondigde verder aan dat de introductiedagen van universiteiten, hbo-opleidingen en mbo’s zoveel mogelijk online zullen plaatsvinden. “Dus geen ontgroeningen.” Alleen voorlichtingsbijeenkomsten in kleine kring kunnen in persoon worden bijgewoond.

In de horeca moeten bezoekers voortaan hun naam en contactgegevens overleggen, zodat de GGD contact met hen kan opnemen bij besmettingen.

Pretparken en horecagelegenheden kunnen voor veertien dagen worden gesloten als daar besmette personen blijken te zijn geweest.

Op Schiphol wordt daarnaast een teststraat ingericht, waar mensen die uit oranje gebieden naar Nederland reizen worden getest. Die test is overigens niet verplicht, volgens minister Hugo de Jonge (Zorg) kan dit niet volgens de wet. Ook op andere luchthavens komen van deze teststraten, kondigde hij aan.

Volgens Rutte zijn deze besluiten nodig nu het aantal besmettingen weer oploopt. “Het kritieke punt is nog niet bereikt, maar we moeten wel enkele maatregelen treffen.”

Lockdown

Hij zei verdere landelijke maatregelen nu (nog) niet te willen nemen. “Onze boodschap is simpel: een tweede lockdown willen we niet en die hoeft er ook niet te komen als we ons aan de regels houden.”

Rutte zegt dat meer Nederlanders losjes omgaan met de basisregels. Mensen laten zich nog niet vaak genoeg testen, komen met te grote groepen samen of werken niet meer mee aan het bron- en contactonderzoek van de GGD. Zowel bij familiebijeenkomsten, maar ook omdat te veel mensen buiten te dicht op elkaar zitten, stelt hij. “Steeds meer mensen houden zich niet aan de basisregels. Dat zien we in de cijfers. Als we de regels aan onze laars lappen, zitten we straks weer met z’n allen binnen.”

Rutte sprak ook jongeren direct aan. “Kom niet in de buurt van ouderen, of mensen met een zwakke gezondheid. Dat risico mag je niet nemen. Het virus is geen grap.”

Opmars

Rutte sprak van een spannende situatie voor het hele land. “Het virus is bezig aan een gevaarlijke opmars. Het aantal besmettingen neemt toe. We dreigen de winst te verspelen die we de afgelopen maanden hebben geboekt. We hoopten op een zorgeloze zomer, maar dat is het helaas niet aan het worden.”

Minister Hugo de Jonge (Zorg) zei dat discipline een must is. “De mensen in de zorg zijn nog aan het bijkomen van de afgelopen maanden. We moeten hen niet laten dweilen, terwijl wij zelf de kraan open laten staan.”

Amsterdam

De premier benoemde tijdens de persconferentie enkele malen specifiek de situaties in Amsterdam en Rotterdam. In de grote steden loopt het aantal besmettingen gauw op. Hij riep Amsterdammers dan ook op om ‘drukke plekken te vermijden’. Ook liet Rutte weten veel contact te hebben met burgemeester Halsema over het experiment met het verplichten van mondkapjes in drukke straten in de stad.

Horeca gaat uit van vrijwillige registratie gasten

De horeca gaat ervan uit dat registratie van gasten vrijwillig is, omdat verplicht achterlaten van naam en contactgegevens vanwege privacyregels niet kan. Directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hoopt nog van het kabinet te horen hoe de registratie van gasten precies geregeld gaat worden.

Dat zei Beljaarts in een eerste reactie op coronamaatregelen die het kabinet donderdag aankondigde. Beljaarts vraagt zich af of sluiting van onder meer cafés en restaurants voor veertien dagen als er meerdere besmettingen zijn een strafmaatregel is of dat dit noodzakelijk is voor de volksgezondheid. Horecazaken die besmette gasten binnen hebben gehad zouden in zijn ogen na het treffen van een paar maatregelen snel weer open kunnen. “De focus ligt nu erg op de horeca, terwijl het aantal besmettingen daar niet het hoogst is.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden