Rutte over kritiek coronabeleid: ‘Dingen gaan niet altijd zoals je dacht dat ze zouden gaan’

Premier Mark Rutte ligt onder vuur in het coronadebat in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen willen weten waarom hij opeens een quarantaineplicht wil invoeren, terwijl hij daar vorige week nog fel tegen was. ‘Dingen gaan niet altijd zoals je dacht dat ze zouden gaan. Dat hoort erbij.’

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Beeld ANP
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.Beeld ANP

Rutte reageert op de kritiek van oppositie- én coalitiepartijen. PvdA-leider Lodewijk Asscher wil weten hoe het kan dat het kabinet afgelopen donderdag nog zei dat een quarantaineplicht ongewenst is, terwijl dinsdagavond toch een plicht is aangekondigd. Ook snappen Kamerleden niet dat het kabinet donderdag meldde dat het bron- en contactonderzoek op rolletjes loopt, terwijl een dag later bleek dat er grote achterstanden zijn.

“Er is vrijdag een vervelend feit ontstaan: dat er in de regio’s Amsterdam en Rotterdam niet genoeg capaciteit is om al het bron- en contactonderzoek uit te voeren,” reageert Rutte. “Dat is niet wat je wilt. Maar je kunt niet alles voorkomen. Dat zal zo blijven.” Volgens de premier worden er snel meer mensen aangenomen om het bron- en contactonderzoek uit te voeren. Ook gaat defensie bijspringen.

Lijkbleek

Over de plotselinge quarantaineplicht zegt Rutte: “Het denken bij ons is constant bezig. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat het noodzakelijk is om die quarantainemaatregel strakker vast te leggen.” Verder zegt hij: “Als je in moeilijke omstandigheden bestuurt, kan het zo zijn dat er in de praktijk dingen niet zo gaan als je dacht dat ze zouden gaan. Dat hoort erbij. Ik sluit ook niet uit dat het in de toekomst vaker zal gebeuren.”

In het debat haalde PVV-leider Geert Wilders uit naar minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, die na Rutte het woord krijgt. Volgens Wilders wil De Jonge de quarantaineplicht invoeren om de aandacht af te leiden van de problemen bij het bron- en contactonderzoek. “Hij ziet er gestresst uit, hij is lijkbleek,” zegt Wilders over De Jonge. “Hij ziet er niet uit.” Rutte deelt die mening van Wilders niet: “Ik heb hem nooit bruiner gezien dan vandaag.”

Chaos

PvdA-leider Asscher had het eerder tijdens het debat over ‘laksheid en chaos’ rond het coronabeleid. Volgens D66-fractievoorzitter Rob Jetten heeft het kabinet ‘een gigantische inschattingsfout’ gemaakt door te weinig uren uit te trekken voor bron- en contactonderzoek. Asscher ziet dat het aantal besmettingen stijgt en dat de GGD het bron- en contactonderzoek amper aankan. “Als ik zie hoe het kabinet daar de afgelopen week op heeft gereageerd, is het woord dat mij te binnen schiet: chaos.”

Asscher: “Je kunt niet op donderdag zeggen het bron- en contactonderzoek te intensiveren, waarna de twee grootste steden op vrijdag vertellen het bron- en contact onderzoek af te schalen omdat er te weinig mensen zijn. Je kunt niet op donderdag zeggen: wij doen niet aan verplichtingen, om op dinsdag, aan de vooravond van het debat, alsnog met een plicht te komen.”

Bliksemafleider

Minister De Jonge maakte dinsdagavond een aanscherping van de coronaregels bekend. Zo wil hij quarantaine verplichten voor mensen die in nauw contact zijn geweest met coronapatiënten en die terugkomen uit risicolanden. Daarvoor moet de wet worden aangepast. “Die maatregelen komen over als een bliksemafleider,” reageert D66-fractievoorzitter Jetten. Hij is tegen strafbaarstelling. Dat de coalitiepartij zich daarmee nu al tegen het plan van De Jonge keert, is opvallend.

“Laksheid, afwachten en chaos kunnen we ons niet meer permitteren,” vindt PvdA-leider Asscher. “Het kabinet moet aan de slag.” Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat het kabinet nu ‘niet voldoende’ doet. “De toon die nu wordt aangeslagen tegen jongeren, vind ik zorgelijk,” zegt Klaver. “We moeten onze samenleving niet verdelen door steeds naar jongeren te wijzen.” Hij vindt dat er veel meer getest moet worden in Nederland.

D66-fractievoorzitter Jetten kraakt de aanpak van het bron- en contactonderzoek. Hij noemt het een ‘gigantische inschattingsfout’ dat daar te weinig tijd voor is uitgetrokken. Per besmette persoon zou dit volgens Jetten twaalf uur moeten zijn. Maar De Jonge rekende erop dat zo’n vijf uur per persoon voldoende zou zijn. “Hoe heeft dit kunnen gebeuren?,” vraagt Jetten zich af. “Het piept en het kraakt bij de GGD’s.”

Wachttijden

Coalitiepartij CDA - de partij van minister De Jonge - is wél positief over het kabinetsplan voor verplichte quarantaine. Toch vindt CDA-Kamerlid Joba van den Berg dat er veel meer moet gebeuren. “Snel testen en goed bron- en contactonderzoek zijn naast de maatregelen het belangrijkste instrument om het coronavirus onder controle te houden. Maar er zijn lange wachttijden. Dat kan niet waar zijn.” VVD-Kamerlid Hayke Veldman noemt het ‘onbegrijpelijk en onverantwoord’ dat de testcapaciteit en het bron- en contactonderzoek nu niet op orde zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden