Nieuws

Rutte over formatie: ‘ChristenUnie zit gewoon nog in het mandje’

Ondanks een knetterende formatiedag in Den Haag, dinsdag, wil VVD-leider Mark Rutte geen afscheid nemen van de ChristenUnie als mogelijke coalitiepartner. ‘Gert-Jan Segers zit gewoon nog in het mandje, net als alle anderen,’ zegt Rutte vanochtend.

Peter Winterman

Op dag 154 na de Tweede Kamerverkiezingen hoopt informateur Mariëtte Hamer opnieuw op een doorbraak in de formatie. Vanochtend spreekt zij met Wopke Hoekstra (CDA), Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66). De grote vraag is of VVD en CDA bereid zijn om met PvdA en GroenLinks te onderhandelen over een regeerakkoord.

De twee linkse partijen gaven dinsdag aan positief te zijn over het formatiedocument waaraan VVD en D66 de afgelopen weken hebben geschreven. “Ik zie het als een basis voor verdere gesprekken,” zei PvdA-leider Lilianne Ploumen. PvdA en GroenLinks stellen als voorwaarde dat ze sámen in een nieuw kabinet stappen. De VVD en CDA zien dat niet zitten.

Mark Rutte (VVD) arriveert voor een gesprek met informateur Mariëtte Hamer, Wopke Hoekstra (CDA) en Sigrid Kaag (D66). Beeld ANP
Mark Rutte (VVD) arriveert voor een gesprek met informateur Mariëtte Hamer, Wopke Hoekstra (CDA) en Sigrid Kaag (D66).Beeld ANP

Clash Kaag en Segers

Rutte en Hoekstra hopen op een doorstart van de huidige coalitie met VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Maar gisteren bleek de bereidheid om mee te doen bij ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers behoorlijk getemperd. “Als je als partij na vijf maanden nog steeds ongewenst bent, houdt het een keer op,” zei hij nadat Kaag de ChristenUnie opnieuw had afgewezen.

De clash tussen Kaag en Segers leidde tot verhitte gesprekken bij de informateur. Gisteravond laat zette Kaag de deur toch weer op een kier: volgens haar waren er ook ‘mooie raakvlakken’ met de ChristenUnie. Op de vraag of hij afscheid had genomen van Segers antwoordde Rutte woensdagochtend: “Die zit gewoon nog in het mandje, net als alle anderen.”

Snel witte rook

Het maakt de opgave voor informateur Hamer alleen maar lastiger. Moet het trio VVD, D66 en CDA nu eerst onderhandelen met de twee linkse partijen? Of moet Kaag alsnog kiezen voor een onderhandelingsronde met de ChristenUnie? Draait het uit op een minderheidskabinet, of misschien zelfs op nieuwe verkiezingen?

Om 15.00 uur is Segers opnieuw uitgenodigd bij Hamer. Hij gaat dan in gesprek met Kaag, D66-fractievoorzitter Rob Jetten en VVD-secondant Sophie Hermans. Rutte is er dan niet bij, omdat hij met de Tweede Kamer debatteert over de coronacrisis. De VVD-leider zei nog wel dat hij deze week witte rook verwacht. “Uiteraard is het de bedoeling dat deze fase wordt afgesloten met een advies over welke partijen gaan onderhandelen over een kabinet. Dat zal in de komende dagen moeten gebeuren.”

“Er is gisteren veel gebeurd,” zei CDA-leider Hoekstra vanochtend voordat hij de Stadhouderskamer betrad voor een nieuw gesprek aan de formatietafel. “Daar gaan we nu over verder praten.” Na afloop wilde hij niet zeggen of - en zo ja, met wie - hij een nieuw kabinet in wil. “Er wordt met diverse partijen verder gepraat.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden