Rutte: Openen terrassen op 1 juni is nog onzeker

Premier Mark Rutte weet alleen zeker dat op 11 mei de basisscholen, de kappers en de nagelstudio’s weer open kunnen. Of de terrassen, restaurants en cafés op 1 juni ook kunnen volgen, beslist het kabinet pas in de week daarvoor. ‘1 juni is onzeker, 1 juli nog onzekerder.’

Edwin van der Aa en Hanneke Keultjes

Die beslissing uit het ‘spoorboekje’ dat het kabinet woensdagavond ontvouwde, kan alleen als het aantal besmettingen niet te zeer oploopt en de druk op de zorg meevalt. Volgens de experts van het Outbreak Management Team zal het openen van basisscholen en de hervatting van contactberoepen nauwelijks effect hebben op de verspreiding van het virus. “Terrassen en cafés gaan we alleen doen als een week van tevoren blijkt dat het ook verantwoord kan,” aldus Rutte in een Kamerdebat over de coronacrisis.

PVV-leider Geert Wilders verweet Rutte ‘drie stappen terug’ te zetten en ‘op de rem te trappen’. “Het lijkt wel of de premier nu aan het terugfietsen is op de routekaart die hij woensdag heeft uitgetekend. Dat zou een enorme teleurstelling zijn voor ondernemers.” Rutte benadrukte dat hij bij zijn persconferentie dat voorbehoud ook heeft gemaakt. “Ik heb toen ook gezegd: als dat kan.”

Criteria

Op vragen uit de Tweede Kamer weigerde Rutte te vertellen welke criteria het kabinet daarvoor hanteert. Ook RIVM-baas Jaap van Dissel wilde dat donderdagochtend in een briefing in de Tweede Kamer niet uit de doeken doen. Dat is complex, stelt Rutte. Als besmettingen bijvoorbeeld alleen onder kinderen toenemen, geven die waarschijnlijk nauwelijks druk op ziekenhuizen en intensive cares. Kinderen krijgen doorgaans nauwelijks of alleen milde klachten van het coronavirus.

Wel zei Rutte dat de versoepeling van de maatregelen ook betekent dat er de komende tijd mensen ziek zullen worden van Covid-19. “Er zullen ziekenhuisopnames zijn, er zullen IC-opnames zijn en mensen zullen ook, helaas, overlijden.”

Pinksterweekend

Premier Rutte wilde niet beloven dat de terrassen - als die op 1 juni wél open kunnen - het hele pinksterweekend open kunnen. Regeringspartijen VVD en CDA zouden dat graag zien.

“Als je het hebt over het spreiden van mensen, is het dan niet verstandig om het hele pinksterweekend hierin mee te nemen?” vroeg CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma het kabinet. “Dan verspreiden alle mensen die hunkeren naar een terrasbezoek zich over een heel weekend in plaats van dat ze allemaal kiezen voor die ene maandag.”

Rutte wil daarover in gesprek met de horeca. “Er moet geoefend worden en antwoord komen op de vraag hoe zij om zouden gaan met de drukte van Pinksteren.” Daar kan uitkomen dat ze op zaterdag 30 mei of zondag 31 mei open kunnen, maar ook dat het pas 2 juni kan, aldus de premier. Wel benadrukte hij dat iedereen onderling anderhalve meter afstand moet houden, ook gezinsleden. “Anders is het niet te handhaven.”

Hij zei zich ook zorgen te maken om ‘de bruine kroeg’. “Je kunt niet zomaar binnenlopen en aan de bar vragen om een biertje. Je kunt ook alleen de bruine kroeg in op afspraak.”

Oplossing voor sportscholen

De VVD en D66 maken zich er verder druk over dat de sportscholen pas 1 september open mogen. Dijkhoff: “Ik snap wel dat als je veel zweet en de airco blaast, anderhalve meter niet voldoende is. Maar ik vraag het kabinet wel om te kijken naar een specifieke oplossing. Dan kunnen de coronakilo’s er weer af. Want sporten is niet alleen leuk, het is ook belangrijk voor de volksgezondheid.”

Rob Jetten van D66 benadrukte dat de ene sportschool de andere niet is. Hij riep daarom op te kijken naar maatwerk. Volgens Rutte zijn er in nog te veel ‘onzekerheden’ over de rol van zweten en de verspreiding van het virus door mensen die besmet zijn maar nog geen klachten hebben.

“We gaan nu met de sector kijken of de fitness onder voorwaarden eerder open zou kunnen,” beloofde Rutte. “Maar voorlopig laten we het op 1 september staan.”

De oppositiepartijen hadden donderdag vooral vragen over het testbeleid van het kabinet. In juni moeten alle mensen getest kunnen worden als ze klachten hebben, maar de vraag is hoe het kabinet zoveel tests en laboratoriumcapaciteit vrij speelt.

Geen woorden, maar daden

“Geen woorden over veiligheid, maar daden,” aldus Wilders. Hij wil dat de GGD’s hulp krijgen van duizenden vrijwilligers bij het uitvoeren van contactonderzoek, als bij iemand een coronabesmetting is vastgesteld.

Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt het essentieel dat er veel wordt getest en goed contactonderzoek plaatsvindt, om te zorgen dat de experts en het kabinet nog beter weten waar we staan in de bestrijding van het coronavirus. “Als dat op orde is, varen we nog steeds op zicht. Maar dan weten we in ieder geval wat we zien.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden