Rutte: Misschien eerste stap versoepelingen al uitstellen

Drie dagen na het lanceren van het ‘stappenplan’ van versoepelingen van de coronamaatregelen, toont demissionair premier Mark Rutte zich al somber. We lijken er ernstig rekening mee te moeten houden dat de eerste stap van versoepelingen al wordt uitgesteld.

Tobias den Hartog
Mark Rutte komt aan op het Binnenhof voor een corona-overleg voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.  Beeld ANP
Mark Rutte komt aan op het Binnenhof voor een corona-overleg voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Het plan was om op 28 april de avondklok te schrappen, de horeca buiten (terrassen) te heropenen, net als de winkels in de detailhandel.

Rutte wilde vrijdagmorgen de verwachtingen al temperen: “We gaan echt geen onverantwoorde dingen doen,” zei hij. “Dit weekend is er weer een Catshuisoverleg. Als de cijfers geen dalende trend laten zien voor die tijd, wordt de datum van 28 april weer geschrapt.”

Rutte zei donderdagavond in een debat over corona al: “Het betekent niet dat er nu gezegd wordt dat het 28 april wordt. Dat zeggen we niet. We zeggen wel: we kijken wekelijks. Het volgende moment is dan 28 april. Als het dan niet kan, wordt het een week later. Het wordt dan 3 of 6 mei. Dat hangt af van hoe we omgaan met dinsdag 4 en woensdag 5 mei en wat er dan zou kunnen. We hopen dus 28 april, maar we weten het niet zeker.”

Er was donderdag niettemin reden voor licht optimisme: volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel lijkt er ‘een afvlakking’ te zien bij de ziekenhuisopnames. Het aantal nieuwe patiënten per dag neemt wat af, wat erop kan duiden dat de top van de derde besmettingsgolf bereikt is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden