Rutte: ‘Migratie brengt Schengen in gevaar’

Premier Mark Rutte zegt in een interview met De Telegraaf dat het Schengenakkoord in gevaar komt als landen aan de Europese buitengrenzen iedereen doorlaten. Migratie wordt daarom volgens de premier ook in 2020 een belangrijk thema in Europa.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

“De landen aan de buitengrenzen moeten onderscheid maken tussen echte asielzoekers en economische migranten die niets in Europa te zoeken hebben. Die laatste groep moeten ze niet laten doorlopen. Als dat niet gebeurt, dan kun je niet verder met Schengen,” aldus de minister-president.

Rutte vervolgt dat hij het akkoord niet af wil schaffen. “Ik zeg ook niet dat we Schengen gaan opheffen, maar Schengen komt wel in gevaar. Solidariteit is een fundamentele afspraak binnen Schengen.”

In het interview gaat Rutte ook in op de vele protestacties in het land de afgelopen maanden. Zo zegt hij dat mensen de stikstofcrisis waarschijnlijk niet goed begrijpen. “Maar dat is mijn vak. Ik moest een rechterlijke uitspraak volgen. Er is natuurlijk ook wel een stikstofprobleem. Mensen die dat ontkennen, mogen dat. Je mag ook zeggen dat de aarde niet opwarmt. Maar het is allemaal wel waar.”

Om het stikstofprobleem op te lossen is de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur naar 100 kilometer per uur gegaan, terwijl het harder rijden een paradepaardje van de VVD was. “Als we dit niet hadden gedaan, had je een serieus risico genomen met woningbouw en de aanleg van wegen. En alle banen die daarachter weg komen. Als het moet, leg ik het deur na deur uit. Banen gaan boven die vrijheid van snelheid.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden