Rutte: Koning baalt van ‘coronaophef’ na bezoek aan Oranjestraat

Volgens demissionair premier Rutte baalt koning Willem-Alexander van de ophef rond zijn bezoek aan de Haagse Marktweg, ook wel de mooiste ‘Oranjestraat’ van Nederland. Daar schudde hij donderdagavond handen met buurtbewoners en hield hij geen 1,5 meter afstand.

Jeroen Schmale en Hanneke Keultjes
Koning Willem-Alexander met buurtbewoners op de Marktweg.

 Beeld Brunopress
Koning Willem-Alexander met buurtbewoners op de Marktweg.Beeld Brunopress

Vlak voor zijn gesprek met informateur Mariëtte Hamer vertelde Mark Rutte, als demissionair premier ministerieel verantwoordelijk voor het doen en laten van de vorst, dat Willem-Alexander via de Rijksvoorlichtingsdienst aan hem heeft laten weten ‘dat hij er zelf ook erg van baalt’.

“Het was onverwacht drukker dan verwacht,” keek Rutte terug. “We hebben er in de voorbereiding alles aan gedaan om het netjes te doen. Op een gegeven moment was het niet te houden. Er was zo veel enthousiasme. Mensen dachten: hé wat leuk, de koning.”

Ruttes collega’s in het kabinet toonden zich vrijdagochtend nog behoorlijk kritisch over het bezoek van de vorst aan de flink versierde Marktweg. Volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) geldt er geen uitzondering op de regels voor leden van het koningshuis. Ook Tamara van Ark (Medische Zorg) vindt dat de regels er ‘voor ons allemaal’ zijn. “De regels zijn er niet voor niets, en spreek elkaar erop aan als het naleven niet gebeurt”, zegt Van Ark. Ze vindt dat de koning een voorbeeldfunctie heeft, maar snapt zijn ‘enthousiasme’ tijdens het bezoek wel.

Lastig

De Haagse burgemeester Jan van Zanen, die samen met de koning de Marktweg bezocht, geeft in een reactie aan dat er wel geprobeerd is om de regels na te leven. “Iedereen heeft gepoogd zoveel mogelijk de gepaste afstand te behouden. Dat is, mede door toestroom aan mensen, niet steeds gelukt. We blijven hierop alert.”

Voor Willem-Alexander is het kennelijk lastig om koning in coronatijd te zijn, met alle sociale beperkingen die daarbij horen. Nog voor de rel rond de herfstvakantie in Griekenland kwamen hij en koningin Máxima vorige zomer in opspraak toen ze te dicht bij een Griekse ober stonden die op de foto wilde met het koningspaar. Via een tweet betuigden Willem-Alexander en Máxima destijds spijt. Ze schreven dat ze ‘in de spontaniteit van het moment’ niet goed op hadden gelet. “Dat hadden we natuurlijk wel moeten doen. Want ook op vakantie is naleven van coronaregels essentieel om het virus eronder te krijgen.’’

Tumult

Zeker na het tumult rond de herfstvakantie die het koninklijk gezin wilde doorbrengen bij de Griekse vakantievilla – wat formeel niet tegen de coronaregels was, maar wel tegen het advies van de Nederlandse regering – letten de Oranjes in het openbaar nauw op het naleven van de coronavoorschriften, tot het bezoek aan Den Haag van donderdagavond.

Tegelijkertijd ziet het koningspaar vaak drommen journalisten voor zich. “Afstand houden is voor anderen,” mompelde Willem-Alexander cynisch achter zijn mondkapje, toen hij eind vorige maand samen met Máxima een cultureel centrum in Oegstgeest hielp opknappen in het kader van NLDoet. Op dat moment verdrongen de aanwezige fotografen zich voor hem.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden