Rutte: kinderen helft van de tijd naar school, geen evenementen tot 1 september

Leerlingen van basisscholen gaan vanaf 11 mei de helft van de tijd naar school. Om klassen weer te kunnen openen, gaan de kinderen om de dag naar school.

Premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over het coronavirus. Beeld ANP
Premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over het coronavirus.Beeld ANP

Dat heeft premier Mark Rutte dinsdag gezegd tijdens een persconferentie.

Middelbare scholen volgen, als het goed gaat op de lagere scholen, vanaf juni. Zij moeten zich nu voorbereiden op onderwijs in een ‘1,5 meter-school'.

Premier Rutte zei bewust veel andere maatregelen niet los te laten. Hij begrijpt het ‘ongeduld’ over de corona-maatregelen, maar als we ‘te snel terugschakelen, komt er komt het virus als een tweede golf over ons heen’.

“Ik zeg het maar ronduit: we staan voor Duivelse dilemma’s,’’ aldus de premier. “De spagaat is dat iedere versoepeling van maatregelen risico's in zich draagt.”

Volgens hem kunnen ‘we alleen geleidelijk terug’. De druk op de zorg is nog steeds gigantisch hoog, hield hij voor. In de verpleeghuizen is de situatie nog steeds ‘zeer zorgwekkend’. “Mensen vragen zich af wanneer de economie weer van het slot kan. Of wanneer we weer naar opa en oma kunnen. Hoezeer ik ook begrijp dat het ongeduld erin sluipt, als we te snel gaan, komt het virus als een tweede golf over ons heen. Dat willen we per se voorkomen. Het vraagt zelfbeheersing. Maar dat is beter dan spijt achteraf.’’

Rutte snapt de zorgen over bijvoorbeeld de economie, maar zei: “Dit is echt de volgorde: eerst de volksgezondheid en dan de rest. We staan aan het prille begin van de weg terug. We beginnen met maatregelen die het minste risico in zich dragen.”

Scholen

Het kabinet verlengt daarom het gros van de maatregelen tot 19 mei. Op 11 mei mogen wel weer alle basisscholen open, juist omdat dit volgens het Outbreak Management Team niet ‘zal leiden’ tot een verdere ‘belasting’ op de zorg. Klassen gaan dan steeds voor de helft gevuld zijn, dus kinderen gaan om de dag naar school. Leerkrachten worden getest op het virus.

Ook worden de regels om te sporten voor kinderen en jongeren versoepeld.

Ouderen die nog zelfstandig thuis wonen, mogen vanaf nu weer enig bezoek ontvangen. Het RIVM schrijft nu nog voor om niet bij 70-plussers langs te gaan. Straks mogen zij toch bezoek krijgen, mits dat door een of twee vaste familieleden of vrienden gebeurt.

Andere maatregelen, zoals het sluiten van cafés en restaurants, worden juist verlengd tot dinsdag 19 mei. Ook veel bedrijven blijven dicht, omdat het advies om zoveel mogelijk thuis te werken niet wordt opgeheven.

Daarnaast heeft het kabinet dinsdag aangekondigd dat evenementen waar een vergunning voor nodig is, zoals festivals en braderieën, de hele zomer niet kunnen worden gehouden. Nu zijn die nog verboden tot 1 juni, maar de sector krijgt nu meer duidelijkheid. Ook sportwedstrijden met publiek, zoals het betaald boetbal, vallen onder de vergunningplicht.

Voor meer versoepelingen vindt het OMT het nog te vroeg. Het risico dat de epidemie weer oplaait, is nog te groot.

Scholen:
Basisscholen kunnen vanaf 11 mei weer open. Net als kinderopvang, de bso en het speciaal onderwijs. Scholen moeten zelf plannen maken hoe dat kan. Als dat goed gaat, kan het voortgezet onderwijs een maand later volgen.
Ouders en kinderen moeten het OV op weg naar scholen waar het kan mijden.

Sporten:
Kinderen tot 12 jaar mogen buiten sporten in groepjes.
Kinderen tussen 12 en 18 jaar alleen met 1,5 meter afstand.
Voor volwassenen blijven de huidige regels van kracht.

Ouderen:
In verzorgingstehuizen blijft bezoek verboden
Thuiswonende 70-plussers mogen één of twee vaste bezoekers ontvangen.

Werk:
Van alle contactberoepen mogen alleen tandartsen en mondhygiënisten aan het werk.
Tot zeker 19 mei blijft de horeca gesloten, net als pretparken, musea en dierentuinen.
Ook het advies zoveel mogelijk thuis te blijven én te werken, blijft tot 19 mei van kracht.

Evenementen:
Blijven verboden tot 1 september, dus geen festivals of voetbal met publiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden