Update

Rutte IV op het bordes: veel nieuwe gezichten en één digitale eed

Kabinet-Rutte IV staat 299 dagen na de verkiezingen, en bijna een jaar na de val van Rutte III, op het bordes van paleis Noordeinde. Van de twintig ministers zijn veertien gezichten nieuw als minister, veel van hen zijn ook nieuw in Den Haag.

Hanneke Keultjes en Wouter Peer
Het nieuwe kabinet-Rutte IV op het bordes van Paleis Noordeinde. Beeld ANP
Het nieuwe kabinet-Rutte IV op het bordes van Paleis Noordeinde.Beeld ANP

Zes ministers legden in de Balzaal van Noordeinde ten overstaan van de koning de eed af, negen legden de belofte af. Dat gebeurde in twee rondes, zodat de 1,5 meter gewaarborgd kon worden. De zes ministers die ook al in Rutte III zaten, hoefden niet opnieuw de eed of belofte af te leggen. Bij een eed zweert een bewindspersoon op God (‘zo waarlijk helpe mij God Almachtig), bij een belofte (‘dat verklaar en beloof ik’) niet. Juridisch is er geen verschil.

De negen staatssecretarissen volgden na de ministers. Anders dan de ministers moesten de staatssecretarissen die terugkomen, wél opnieuw de eed of belofte afleggen. Aukje de Vries, staatssecretaris van Toeslagen en Douane, deed dat in het Fries.

Corona

Niet alle ministers waren in het werkpaleis van koning Willem-Alexander aanwezig. D66-leider Sigrid Kaag, minister van Financiën, kon er niet bij zijn. Zij maakte gisteren bekend positief getest te zijn op corona. Voor het eerst in de geschiedenis werd daarom een minister digitaal beëdigd. Op een televisiescherm was Kaag er vanuit haar woning bij.

De bordesscène is ook historisch, eveneens door de coronapandemie. Voor het eerst staan de ministers en de koning op 1,5 meter afstand van elkaar. De mannelijke ministers dragen dan niet meer het jacquet dat zij bij de beëdiging aan hadden, maar weer een gewoon pak. Aan het einde van de bordesscène was een lawaaiprotest van demonstranten te horen.

De ondertekening van de Koninklijke Besluiten door koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte op Paleis Noordeinde. Daarmee is de langstlopende formatie van 271 dagen in de Nederlandse geschiedenis voorbij.  Beeld ANP
De ondertekening van de Koninklijke Besluiten door koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte op Paleis Noordeinde. Daarmee is de langstlopende formatie van 271 dagen in de Nederlandse geschiedenis voorbij.Beeld ANP

16.00 uur: Eerste ministerraad

Om 16.00 uur is iedereen geïnstalleerd op hun nieuwe positie, en vindt de eerste officiële ministerraad plaats in de Rolzaal, achter de Ridderzaal op het Binnenhof, waar vanwege de coronapandemie wordt vergaderd in plaats van de Trêveszaal. Het is de enige ministerraad waarbij pers bij het begin foto- en filmopnames mag maken. Hierna kunnen de nieuwe bewindslieden van start in hun posities.

Avond: tv-verschijningen

Maandagavond zijn er meerdere programma’s op tv om met de nieuwe kabinetsleden kennis te maken. Zo is er op NPO1 een speciale uitzending van de NOS waarin Mark Rutte en vicepremiers Wopke Hoekstra en Carola Schouten geïnterviewd zullen worden. Of Sigrid Kaag ook aan bod komt is onduidelijk. Ook op NPO Radio 1 kun je kennismaken met de bewindslieden. Op RTL 4 werkt Beau van Erven Dorens samen met RTL Nieuws voor een speciale uitzending: Beau & het RTL Nieuws: Het Nieuwe Kabinet. Hierin worden alle ins en outs besproken van kabinet-Rutte IV.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden