Nieuws

Rutte IV krijgt vorm: leenstelsel verdwijnt, De Jonge niet door op Volksgezondheid

Het leenstelsel gaat de prullenbak in, rekeningrijden wordt na decennia gesteggel toch ingevoerd, en de kinderopvang wordt fors goedkoper en zelfs gratis voor mensen met een laag inkomen. Hugo de Jonge keert niet terug als minister van Volksgezondheid.

Niels Klaassen
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA).  Beeld ANP
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA).Beeld ANP

Dat melden bronnen rond de onderhandelingen. De coalitie mikt op een akkoord volgende week. Deze dagen worden puntjes op de i gezet; financieel worden de laatste knopen doorgehakt, stellen ingewijden.

De coalitie van VVD, D66, CDA en CU wil vanaf 2024/2025 een nieuwe vorm van studiebeurs invoeren, het controversiële leenstelsel wordt dan geschrapt, meldt een ingewijde. CDA, CU en later ook D66 keerden zich tegen het leenbeleid waardoor veel studenten met hoge schulden aan hun carrière beginnen. Wel zou er nog gediscussieerd worden over de precieze compensatieregeling voor studenten die de afgelopen jaren onder het leenregime vielen. “Als je die voor iedereen en alle jaren moet compenseren wordt het erg prijzig,” zegt een andere goed ingevoerde bron. “Dus hier is nog een laatste ronde onderhandelingen over.”

Kinderopvang

Partijen zijn het ook eens over het afschaffen van de ingewikkelde kinderopvangtoeslag. In plaats daarvan komt er een andere financiering en wordt kinderopvang gratis voor lagere inkomens en ‘vele malen goedkoper voor midden- en hogere middeninkomens’, stelt een ingewijde. Dat gebeurt in etappes: als de opvang in één keer praktisch gratis wordt, kunnen kinderdagverblijven de toestroom niet aan. “Het zal een paar jaar duren voordat het stelsel is aangepast. En de aanzuigende werking moet je in de smiezen houden.”

Rekeningrijden

De coalitie wil ook rekeningrijden invoeren. Dat plan is al decennialang aangekondigd, begraven en weer gereanimeerd, maar nu moet het er toch echt van komen. De wetgeving hiervoor moet de komende kabinetsperiode afgerond zijn, zodat de regeling de periode daarna daadwerkelijk kan ingaan.

De Jonge niet terug op Volksgezondheid: ‘Zorg gaat naar een andere partij’
Hugo de Jonge keert niet terug als CDA-minister van Volksgezondheid. Zelf gaf De Jonge aan ‘bereid en beschikbaar’ te zijn om door te gaan op de zorgportefeuille als de partij een beroep op hem doet, maar het ministerie van Volksgezondheid krijgt geen CDA-bewindslieden, meldt een bron: “Daar komt geen CDA-minister, dat is al een tijdje duidelijk.” Zo is het goed mogelijk dat De Jonge komende dinsdag zijn laatste coronapersconferentie zal houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden