Rutte III is nog nooit zo populair geweest als nu

Het kabinet-Rutte III is nog nooit zo populair geweest als nu. Door de recent bereikte akkoorden over pensioen en klimaat stijgt de tevredenheid over Rutte III naar recordhoogte.

Mark Rutte Premier gaat met een tevreden gevoel op vakantie. Een groeiend deel van de Nederlanders is namelijk positief over zijn kabinet. Beeld ANP

Uit de nieuwste peiling van I&O Research blijkt dat 47 procent van de Nederlanders tevreden is over het kabinet-Rutte III, van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dat is het hoogste populariteitspercentage sinds het aantreden van Rutte III in oktober 2017. Begin dit jaar was nog maar 33 procent van de Nederlanders tevreden over het kabinet.

“De stijging is opzienbarend,” zegt onderzoeker Peter Kanne van I&O Research. “In februari leek het nog alsof dit kabinet niks voor elkaar kreeg. Een akkoord over pensioenen kwam er maar niet en er was veel verzet tegen ingrijpende klimaatmaatregelen. Nu liggen er plots toch twee grote akkoorden. Veel Nederlanders zijn blij dat het land wordt bestuurd.”

Draagvlak

Vooral het pensioenakkoord is in goede aarde gevallen. “Dat FNV-leden hun stem mochten uitbrengen, heeft het draagvlak voor dat akkoord vermoedelijk vergroot,” zegt Kanne. Ondanks de tevredenheid vertrouwt slechts een derde van de werkenden erop straks een toereikend pensioen te krijgen.

Steun

34 procent van de Nederlanders is positief over het Klimaatakkoord, 26 procent is negatief. “Bijna alle klimaatmaatregelen kunnen rekenen op steun. Het kabinet heeft succesvol de scherpe kantjes van de oorspronkelijke klimaatplannen gehaald.’’ De nieuwe CO2-heffing voor bedrijven is het populairst. Minder steun is er voor de verhoging van de gasbelasting en het verlagen van de elektriciteitstaks.

Opvallend is dat slechts 16 procent van de Nederlanders gelooft dat de klimaatmaatregelen voor iedereen betaalbaar zullen zijn, zoals het kabinet belooft. Ook denkt maar 14 procent dat het klimaatdoel van Parijs (49 procent minder CO2 -uitstoot in 2030) wordt gehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden