Nieuws

Rutte: ‘Houd je aan de basisregels, we moeten een kentering zien’

De komende dagen moeten de coronagrafieken echt een knik gaan vertonen, anders dreigen zwaardere maatregelen. Dat stelde demissionair premier Mark Rutte maandag na corona-overleg. Hij roept iedereen op de basisregels te volgen. ‘De naleving is nu onvoldoende.’

Niels Klaassen en Laurens Kok
Rutte riep maandag andermaal op: 'Blijf thuis bij klachten, laat je testen bij de GGD.' Beeld ANP
Rutte riep maandag andermaal op: 'Blijf thuis bij klachten, laat je testen bij de GGD.'Beeld ANP

“Mijn oproep echt aan iedereen is: blijf thuis bij klachten, laat je testen bij de GGD. Dat is echt de allerbelangrijkste basisregel,” zei Rutte maandag na overleg op het Binnenhof, met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan zijn zijde. “Werk thuis, ventileer, houd die 1,5 meter in acht, overal waar geen coronapas is.”

Als deze week geen kentering komt in de nu exploderende coronacijfers, dan dreigen extra regels. De komende dagen zijn daarvoor cruciaal, zei Rutte: ”Of de maatregelen van vorig weekeinde werken, zien we echt pas aan het eind van deze week. We hopen echt van harte dat we ons pas op 3 december weer moeten melden met een persconferentie.”

Het lockdownspook zweeft boven het Binnenhof. Sinds begin oktober nemen het aantal infecties en ziekenhuisopnames al toe, de laatste weken exploderen de curves. Inmiddels zijn er 2316 coronapatiënten opgenomen, van wie 466 op de intensive care. Daarbij kampen ziekenhuizen met personeelsuitval.

Minister De Jonge wilde niet vooruitlopen op welke maatregelen precies dreigen. “Maar denk aan sluitingstijden, groepsgroottes, allerlei lockdown-achtige maatregelen die we al kennen. En die wil je niet zomaar nemen, die zijn ook schadelijk. We willen eerst echt die kentering zien deze week.”

(Nog) geen advies voor harde lockdown

De modellen vertonen grote onzekerheidsmarges. Volgens het kabinet heeft het OMT vrijdag ‘niet geadviseerd’ om nu een harde lockdown af te kondigen.

Rutte benadrukte dat hij moet varen op die modellen en adviezen, ongeacht de oproepen van ziekenhuizen en experts om nu alvast hard in te grijpen: “Krachtig leiderschap is niet als iedereen zegt ‘neem extra maatregelen’, dat we dat dan doen. Die nemen we op basis van een brede afweging. Niemand hoeft maar een seconde te twijfelen dat we zouden aarzelen als ingrijpen nodig is. Maar het is niet zo dat we dat doen omdat mensen in talkshows dat zeggen.”

‘Slappe hap’

Gemiddeld komen er ruim 21.000 infecties per dag bij. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad waarschuwde zondag dat er snel ‘een fundamentele verandering’ moet komen, een forse daling van het aantal gevallen. “Anders koersen we af op een lockdown die echt de hele winter gaat duren.”

De huidige ‘milde lockdown’ lijkt nog geen effect te hebben. De eerste verkeersdata tonen wel een lichte afname van het reizen met het openbaar vervoer en de auto. Maar de vraag is of dit zich ook vertaalt naar minder contactmomenten en dus minder potentiële besmettingsopties.

De roep om ingrijpen klinkt ondertussen luid en komt uit diverse richtingen. De beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) waarschuwt dat ‘code zwart’ snel bereikt wordt. ‘Als je naar de groei van het aantal besmettingen kijkt, zie je dat de landelijke maatregelen lang niet ver genoeg gaan om effect te hebben. Met deze slappe hap houd je de zorg niet overeind,’ meldt V&VN-bestuurslid Jaap Kappert op de site van de vereniging.

Maar volgens De Jonge is Nederland ‘nog lang niet’ bij de laatste fase van code zwart, het moment dat er ic-bedden toegewezen moeten worden op basis van niet-medische afwegingen.

23.066 positieve coronatests, op een na hoogste aantal ooit


Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 23.066 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het op een na hoogste aantal ooit. In de afgelopen zeven dagen zijn 151.196 besmettingen bevestigd. Dat is het hoogste weektotaal ooit. Vorige week maandag werd voor het eerst de grens van 100.000 positieve tests in een week tijd gepasseerd, nu gaat Nederland voor het eerst door de barrière van 150.000 positieve tests in zeven dagen.

Het weektotaal ligt 49 procent hoger dan vorige week, dus de verspreiding van het virus verliest nog geen tempo. Gemiddeld komt het neer op bijna 21.600 nieuwe gevallen per dag. Dat gemiddelde stijgt voor de 53e dag op rij en dat is bijna een record.

Amsterdam telde de meeste positieve tests: 817 inwoners kregen te horen dat het virus bij hen is aangetroffen. Rotterdam registreerde 660 nieuwe gevallen en Den Haag 525. Daarna volgen Utrecht (443), Den Bosch (321), Almere (306) en Eindhoven (303). Alleen op Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog testte niemand positief.

Naar verwachting eerste coronapatiënten naar Duitsland

Naar verwachting verhuizen de eerste coronapatiënten dinsdag naar een Duits ziekenhuis in de grensregio. De oosterburen springen bij omdat de druk op de ziekenhuiszorg in Nederland in rap tempo toeneemt.

In totaal is er plek voor twintig covidpatiënten op zowel de intensive cares als de verpleegafdelingen in Duitsland. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) denkt dat niet alle mensen in één dag verplaatst kunnen worden naar ziekenhuizen van de oosterburen. Zoveel mogelijk mensen worden naar verwachting dinsdag naar een ziekenhuis in de deelstaat Noordrijn-Westfalen gebracht. Zo nodig gaat het verplaatsen op woensdag verder.

Eerder deze maand leek het er nog op dat de Duitsers niet zouden kunnen helpen bij de coronacrisis in de ziekenhuizen. Het verhaal was toen dat Duitsland ook te weinig zorgpersoneel en een te grote aanwas van coronapatiënten had. Vorige week meldde Ernst Kuipers, voorzitter van het LNAZ, dat hij toch overeenstemming had gevonden met een Duitse collega over hulp.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden