Rutte heeft ‘goede hoop’ dat een lockdown niet nodig is (mits we thuisblijven)

Premier Mark Rutte heeft opnieuw met klem opgeroepen om dit weekeinde zoveel mogelijk thuis te blijven. Dit om de uitbraak van het coronavirus te bestrijden.

Tobias den Hartog
null Beeld ANP
Beeld ANP

Hij deed de uitspraken tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Na het vorige weekend zag het kabinet noodzaak om striktere regels op te leggen en boetes in te stellen voor mensen die toch met groepen op straat gaan, of te weinig afstand houden.

Het advies om afstand te houden werd dat weekeinde door velen in de wind geslagen. In bossen, parken en op stranden waren grote groepen mensen tegelijkertijd aan het wandelen gegaan. Het gevaar op besmetting is daardoor vele malen groter.

Rutte begrijpt de neiging er dit weekend op uit te trekken, maar waarschuwt toch. “Ik snap hoe ingrijpend het is, maar mijn oproep blijft: blijf thuis.”

Rutte zei eerder dat als er toch niet geluisterd zou worden, een volgende stap een volledige lockdown zou zijn. Maar hij wil daar het liefst niet aan. In die zin is het komende weekeinde cruciaal.

Kentering

Rutte wilde op zo’n maatregel nu niet vooruitlopen. Hij ziet tot zijn vreugde nu al ‘een kentering’. Meer mensen houden afstand of blijven binnen, stelt hij. “Je merkt ook dat het rustiger is op straat, de politie merkt dat ook. Er is echt een verschil tussen voor en na het vorige weekend, dus ik vertrouw op het gezonde verstand van mensen. Weet ook dat er gehandhaafd kan worden nu. Maar laat het niet zo ver komen. Houd je er zelf aan.”

De premier wil niet speculeren over wat er gaat gebeuren als zijn oproep toch genegeerd wordt. “Dat zijn ‘als-dan-vragen’ waar ik niet op in wil gaan. Maar ik heb echt goede hoop.”

Saai weekend

Ook minister Ferd Grapperhaus (Justitie) hamerde er na de ministerraad op: blijf uit elkaars buurt. “Leg je er bij neer dat het een saaier weekend wordt. Lees een boek, heb een goed gesprek, zet Netflix aan, maar blijf zoveel mogelijk binnen.”

Opmerkelijk genoeg zei minister Eric Wiebes (Economische Zaken) deze week wel dat mensen kunnen blijven winkelen. Hij bedoelde dat niet als aanmoediging, zo verduidelijkte hij vrijdagmiddag. “Ik wil wel zeggen dat sommige aankopen nodig blijven, dus blijf die ook doen. Maak van winkelen geen uitje, maar we hebben ook bedrijvigheid nodig om Nederland vitaal te houden.” Hij sprak van de ‘anderhalve-meter-economie’.

Asociaal

Premier Rutte haalde ook nog uit naar mensen die hebben gespuugd en gehoest richting controleurs in het openbaar vervoer en naar agenten. “Dat is echt onaanvaardbaar en echt zó asociaal. Dat heeft een enorme impact. Er worden gelukkig ook pittige straffen tegen geëist.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden