Coronadebat

Rutte: ‘Geen EK-schermen op terrassen, dat wordt te druk’

De roep om snellere versoepelingen klinkt luider nu het coronavirus op zijn retour is. Donderdag debatteert de Tweede Kamer met het kabinet over de coronamaatregelen, vaccinatieplannen en de kwestie rondom de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden. D66 wil dat het aantal toegestane gasten op het terras wordt verdubbeld van 50 naar 100.

Niels Klaassen en Peter Winterman
Donderdag debatteert de Tweede Kamer met het kabinet over de coronamaatregelen. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Donderdag debatteert de Tweede Kamer met het kabinet over de coronamaatregelen.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Vanaf komende zaterdag gaat het land van het lockdownslot: restaurants en cafés mogen open, net als bioscopen, concertzalen en theaters. De volgende versoepelingsronde is voorzien voor 30 juni, maar er gaan stemmen op – onder meer bij de PVV en VVD – om deze naar voren te halen.

Eerder deze week zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) nog dat daar geen ruimte voor is. Maar het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt hard, naar in totaal 1189 nu. RIVM-directeur Jaap van Dissel is ook opvallend optimistisch: ‘We zien een snelle daling in de ziekenhuizen, van ongeveer 70 procent ten opzichte van de piek eind april.’

De VVD is blij dat het kabinet niet star ‘vasthoudt aan het versoepelschema’, zei Tweede Kamerlid Aukje de Vries: “Het is goed dat we flexibel zijn, dat we doen wat kan. En dat eind juni, of mogelijk eerder zelfs, twee versoepelstappen tegelijk gezet kunnen worden.”

‘Laat mensen naar het EK kijken op een terras’

Premier Mark Rutte wil op dit moment niet sneller versoepelen, ook al zien de coronacijfers er rooskleurig uit. ‘Wat wij nu in Nederland doen, loopt behoorlijk vooruit op andere Europese landen,’ zegt de premier. ‘Terwijl we er qua besmettingsgraad slechter voor staan dan andere landen.’

Op de vraag van PVV-leider Geert Wilders om tijdens het EK voetbal tv-schermen toe te staan op terrassen, antwoordt Rutte negatief. ‘We zijn echt zeer bezorgd over die schermen,’ zegt Rutte. Wilders vindt dat de terrassen tijdens het EK tot 23.00 uur open moeten blijven, in plaats van tot 22.00 uur. ‘Mensen hebben zo’n behoefte om met elkaar naar Oranje te kijken, ook in de poulewedstrijden,’ stelt Wilders. ‘Op een terras, in plaats van met z’n allen thuis of bij een vrouw, die vaak ook veel verstand heeft - behalve de mijne dan - van voetbal.’

Maar Rutte is onverbiddelijk: ,,In de optelsom moeten we echt opletten wat we doen. Het gaat om de aanzuigende werking. Want je hebt dan niet alleen zo’n scherm op het terras en hopelijk vijftig man op afstand. Als ik naar voetbal kijk, drink ik er misschien ook nog een klein borreltje bij. Je krijgt natuurlijk veel meer drukte. Dat is onvermijdelijk.’’ Hij belooft wel dat het kabinet in de tweede helft van juni opnieuw kijkt of er toch schermen kunnen komen. Misschien wordt het ná de poulewedstrijden van het Nederlands elftal toegestaan.

Van Lienden

Veel fracties hebben nog vragen over de mega-mondkapjesdeal met Sywert van Lienden: “Een ondernemer mag een normale winst maken, maar je moet geen slaatje slaan uit een crisis,” zei De Vries (VVD). “Het is verwerpelijk als je zegt zonder winstoogmerk te werken en dat wel doet.”

Ook het CDA wil weten of Van Lienden het overheidsconvenant heeft geschonden door 9 miljoen euro op te strijken, terwijl de afspraak was ‘zonder winstoogmerk’ te werken. “Als die afspraak er was en geschonden is, dan geven we alle steun aan de minister om actie te ondernemen,” zegt CDA-Kamerlid Joba van den Berg over haar partijgenoot – Van Lienden schreef mee aan het CDA-verkiezingsprogramma. “En bij Van Lienden geldt dan ook nog dat hij zei: ‘Ik doe het om niet’. Dan kan je dus niet 9 miljoen euro aan het eind overhouden.”

Oppositiepartijen PVV en Denk willen dat het kabinet de miljoenenwinst terugvordert. Peter Kwint (SP) vraagt om een aanvullend onderzoek door de Rekenkamer naar de manier waarop het kabinet hulpmiddelen en apparatuur heeft ingekocht.

Vaccinatiecampagne

Het aantal inentingen stijgt ondertussen gestaag. Donderdag kunnen mensen uit geboortejaar 1982 een prikafspraak maken en passeert Nederland naar verwachting ook de 10 miljoenste coronavaccinatie. Voor begin september moet iedereen die dat wil volledig gevaccineerd kunnen zijn – ondanks (leverings)tegenvallers rond het coronavaccin van Janssen. Andere landen besluiten ook kinderen vanaf 12 jaar in te enten, Nederland wacht nog op op advies hierover van de Gezondheidsraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden