Plus

Rutte en Kaag op bedeltour: ‘Koffie kunnen ze krijgen, maar het gesprek zal niet lang duren’

Het kabinet heeft steun nodig van oppositiepartijen om extra geld uit te kunnen geven en gaten in de begroting te dichten. Het gebak en de koffie staan klaar, zeggen partijen, maar op goedkeuring hoeft premier Rutte niet één-twee-drie rekenen.

Tobias den Hartog
Sigrid Kaag en Mark Rutte.  Beeld ANP
Sigrid Kaag en Mark Rutte.Beeld ANP

In de wandelgangen van de Tweede Kamer deze week: premier Mark Rutte en minister Sigrid Kaag (Financiën). De twee gaan – namens het kabinet –‘on tour’, zoals betrokkenen het noemen.

Want in de boezem van Rutte 4 ligt een ingewikkelde puzzel op tafel. Eentje die draait om geld. De voorjaarsnota, het moment om de jaarbegroting bij te sturen, moet voor 1 juni worden ingediend bij de Tweede Kamer, maar dat is dit jaar geen gemakkelijke opgave.

Geldtekort en verzoeknummers

Er zijn nogal wat kostenposten. Zo moet de schade worden hersteld van de mislukte spaartaks, wat al kan oplopen tot 11,7 miljard. En de politieke wensen zijn al even talrijk. Er zijn zorgen om de teruglopende koopkracht, er is de wens van de Kamer om de AOW te verhogen, om bezuinigingen in de jeugdzorg terug te draaien en om extra te investeren in defensie. Kortom: er is geldtekort en tegelijk zijn er veel verzoeknummers. De coalitie heeft een – nog geheim – principeakkoord om dat allemaal te betalen, maar daarmee zijn VVD, CDA, D66 en ChristenUnie er nog niet.

Om voldoende politieke steun te vergaren voor het ontwarren van de knoop – het kabinet heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer – moeten Kaag en Rutte buurten bij de oppositie. Inzet: zes senaatszetels.

Bij Forum voor Democratie ‘staat het gebak klaar’. Maar of dat meer dan een beleefdheidsbezoekje wordt? “Het kabinet en wij liggen zelden op dezelfde lijn,” zegt een woordvoerder. Ook op de werkkamer bij de PVV zwaait de deur open, laat Geert Wilders weten. “Koffie kunnen ze krijgen, maar lang zal het gesprek niet duren.” De PVV-leider eist lastenverlichting voor de ‘kaalgeplukte burger’, te betalen uit het ‘schrappen van onzinuitgaven voor stikstof- en klimaatbeleid’. “Het beste is natuurlijk als ze hun biezen pakken en we nieuwe verkiezingen krijgen.”

Hoger minimumloon

Kansrijker is wellicht het ‘groepsgesprek’ met nieuwbakken PvdA-leider Attje Kuiken en Jesse Klaver (GroenLinks) die het tweetal woensdag op de PvdA-vleugel ontvangen. De PvdA-GroenLinkstandem heeft ook ‘wensen’, maar is wellicht eerder geneigd mee te denken. Met de steun van één van die twee partijen heeft het kabinet al de begeerde meerderheid in de senaat binnen handbereik.

PvdA-leider Kuiken legde bij WNL op Zondag zondag alvast een kaart op tafel: de partij wil een hoger minimumloon van 14 euro en meer vaste contracten. De extra uitgaven hiervoor moeten opgebracht worden door vermogenden, vindt Kuiken.

Over ‘rechts’ is echter ook een optie: als JA21 instemt met de kabinetsplannen, is de meerderheid eveneens in één klap binnen. Toch verkoopt JA21 de huid duur. Leider Joost Eerdmans wil lastenverlichting, minder geld naar klimaat en minder migratie. “En dat lijstje wensen is nog wel langer,” aldus een zegsman.

Beknibbelen op de expatregeling

Bovendien is JA21 geschrokken toen Rutte enkele weken geleden zei dat de lasten – waarschijnlijk voor bedrijven – gaan stijgen. “Ga er maar van uit dat in de volgende begroting lastenverzwaringen zitten,” aldus Rutte.

Hoewel het akkoord voor de begroting van de coalitie nog geheim is, lekte er al wel wat uit. Zo neigt het kabinet ernaar om de bedrijven sneller het hoge tarief voor winstbelasting te laten betalen. Ook wil het beknibbelen op de expatregeling, waarbij buitenlandse werknemers vijf jaar lang over 30 procent van hun salaris geen belasting hoeven te betalen. Daarnaast wil het zogenoemde directeur-grootaandeelhouders van bedrijven zwaarder belasten. Zoals het kabinet ook neigt naar het zwaarder belasten van box 2, waar ondernemers vermogen in stallen.

“We zullen luisteren,” zegt een woordvoerder van JA21. Maar dan – en zo klinkt het in koor bij alle partijen: “Maar we hebben zelf natuurlijk ook onze eigen wensen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden