Nieuws

Rutte door het stof: ‘We hebben een inschattingsfout gemaakt, excuses daarvoor’

Demissionair premier Mark Rutte gaat door het stof voor de persconferentie van vrijdag, waarin de coronamaatregelen zijn aangescherpt. Toen wilde Rutte niet reflecteren op de koerswijziging van het kabinet. ‘Excuses,’ zegt Rutte nu. ‘Dat was geen goede persconferentie van ons.’

Peter Winterman en Laurens Kok
null Beeld ANP
Beeld ANP

Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hebben maandagmiddag in een nieuw persmoment excuses gemaakt. Het nachtleven werd vrijdag stilgelegd, terwijl slechts twee weken eerder de meeste coronaregels werden opgeheven. “Wat toen verantwoord leek, is dat niet gebleken,” zegt Rutte. “We hebben de component ‘gedrag’ niet goed ingeschat. Dat is geen verwijt naar jullie.”

Het kabinet is nu wél kritisch over Testen voor Toegang. “Werken met toegangstesten is in een hele gecontroleerde omgeving getest,” zegt De Jonge. “Maar vervolgens − in één weekend − in een hele ongecontroleerde omgeving toegepast. Daar hebben we al lessen uit getrokken.” Dat er vaccinatiebewijzen zijn verstrekt zonder twee weken te wachten, is ook een ‘inschattingsfout’, zo stelt hij.

Mensen die één prik van het Janssenvaccin kregen, of een tweede prik van Pfizer of Moderna, konden direct daarna een toegangsbewijs krijgen voor bijvoorbeeld een nachtclub. Maar de vaccins hebben enkele weken nodig voordat ze optimale bescherming bieden. Inmiddels moet men al twee weken wachten na volledige vaccinatie om een toegangsbewijs te krijgen. De komende weken bekijkt het kabinet of Testen voor Toegang weer op grotere schaal kan worden ingezet: het is nog maar de vraag of de 1,5 meterregel kan worden losgelaten met de oprukkende deltavariant van het coronavirus.

RIVM-modellen

Intensive care-arts Diederik Gommers vond dat Rutte en De Jonge vrijdagavond excuses hadden moeten aanbieden voor het coronabeleid. ‘Ik begrijp niet waarom Rutte en De Jonge niet gewoon sorry hebben gezegd op de persco,’ schreef Gommers zondag op Instagram.

Volgens Gommers was het logisch dat het hoge aantal coronabesmettingen na de versoepelingen niet voorspeld werden in de RIVM-modellen. ‘Daar was geen rekening gehouden met ons ‘oude’ gedrag als gevolg van veel te positieve uitlatingen van het kabinet en de toegangstesten die niet op orde waren.’

Over de persconferentie zegt Rutte nu: “Het was een beetje een geïrriteerde persconferentie. Er hing verzuring in de lucht en dat kwam door ons. Jullie vroegen om reflectie. Het was terecht dat jullie dat vroegen, het was niet terecht dat wij dat niet gaven.”

Buurtbarbecue

Volgens De Jonge ‘moeten we leren leven met het feit dat niet alles zich modelmatig laat voorspellen’. Over de komende periode zegt hij: “We weten niet zeker of het aantal besmettingen de komende week daalt of blijft stijgen. Tegen iedereen die een risicovol contact heeft gehad, tijdens het uitgaan, in de horeca of bij een buurtbarbecue, wil ik zeggen: blijf zoveel mogelijk thuis en ontmoet zo min mogelijk mensen. Laat jezelf testen.”

“Ik wil graag door met deze baan, dat is helder,” zegt Rutte in antwoord op de vraag of hij kan aanblijven. “Maar als er dingen niet goed gaan, moet je daar volstrekt open over zijn. Wij proberen dit recht te zetten.”

Dat Rutte nu excuses maakt, wil niet zeggen dat hij ‘schuld bekent’, zegt hij desgevraagd. “Wij kunnen geen schuld bekennen voor iets wat aanvankelijk goed leek, op basis van alle modellering. Het is niet zo dat wij een paar weken geleden tegen alle adviezen in iets heel onverstandigs deden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden