Rutte blijft tegen vaccinatieplicht: ‘Op dit moment niet nodig’

Het kabinet wil geen vaccinatieplicht invoeren, zoals in sommige andere landen nu wel gebeurt. ‘Nederland is daar geen voorstander van,’ zei demissionair premier Rutte maandag na overleg met de meest betrokken ministers.

Peter Winterman en Laurens Kok
Demissionair premier Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van een overleg over de coronacrisis. Beeld ANP
Demissionair premier Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van een overleg over de coronacrisis.Beeld ANP

“Op dit moment willen we dat niet, maar je weet nooit hoe de situatie zich ontwikkelt,” voegt Rutte daaraan toe. Daarmee sluit hij niet uit dat er in de toekomst een prikplicht komt. Maar daar zijn nu geen plannen voor, benadrukt hij. “Wij zien geen noodzaak voor een vaccinatieplicht,” aldus Rutte. “Als bepaalde bedrijven daar toch voor kiezen, kan het zijn dat de rechter daarover moet oordelen.”

Volgens Rutte is de vaccinatiegraad in Nederland momenteel hoog. “Maar het vaccin werkt niet bij iedereen. En in een aantal landen zie je de discussie over verplicht vaccineren.” Zo geldt in Frankrijk binnenkort een vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers. Het kabinet heeft echter ‘geen beslisboom’ om een prikplicht op te gaan leggen, zo zegt de demissionair premier.

Geen extra maatregelen

Volgens Rutte daalt het aantal coronabesmettingen in Nederland gestaag. “We zien ook dat het aantal ziekenhuisopnames niet stijgt. Dat betekent dat er geen aanleiding is tot het nemen van extra maatregelen.” Rutte drukt vakantiegangers wel op het hart om zich na terugkeer in Nederland te laten testen. Iedereen zou een zelftest moeten doen, óók mensen die al zijn gevaccineerd of het virus hebben gehad. Alle Nederlandse huishoudens krijgen deze maand een brief waarmee ze gratis twee zelftesten kunnen aanvragen.

“Het is een verantwoordelijkheid van iedereen om een zelftest te doen als je terugkomt van vakantie,” zegt Rutte. De brief voor de gratis testen noemt hij een ‘bewustwordingscampagne’.

Vrijdag persconferentie

Vorige week zette het kabinet een streep door alle grotere festivals in Nederland. Rutte maakte toen bekend dat eendaagse festivals deze zomer alleen mogen doorgaan onder strikte voorwaarden: met maximaal 750 bezoekers en in de open lucht of in een open tent. Het kabinetsbesluit was een keiharde klap voor festivalorganisatoren. Eerder werden tot 1 september alle meerdaagse festivals afgeblazen, zoals Lowlands.

Vrijdagavond om 19.00 uur houden Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weer een persconferentie. Dan moet duidelijk worden hoe het na 1 september verdergaat met de coronamaatregelen. Zo neemt het kabinet een besluit over het doorgaan van een- en meerdaagse festivals ná 1 september. Een daarvan is de Formule 1 in Zandvoort, die op 5 september gereden zou moeten worden. Het kabinet wil daarover deze week knopen doorhakken, na advies van het Outbreak Management Team (OMT).

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden