Rutte biedt Dutchbatveteranen excuses aan voor drama Srebrenica

Minister-president Mark Rutte heeft honderden Dutchbatveteranen zaterdag excuses aangeboden voor de handelwijze van het kabinet rond het drama in Srebrenica in 1995.

Tim van Rodijnen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Hij deed dat tijdens een ‘dag van erkenning en waardering’ voor de veteranen van Dutchbat III op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Defensieminister Kajsa Ollongren en de Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim waren ook aanwezig.

Bosnisch-Servische troepen hebben destijds ruim 8000 islamitische mannen en jongens vermoord na de val van een enclave die door de Nederlanders werd bewaakt. De Nederlandse blauwhelmen konden de massamoord niet voorkomen.

Veel veteranen kampen sindsdien met het gevoel dat ze in de steek gelaten zijn en dat het ministerie van Defensie niet voor hen heeft gezorgd. Vorig jaar adviseerde een commissie het kabinet met eerherstel te komen en ‘erkenning en waardering’ uit te spreken. In Schaarsbergen zijn zaterdag 325 Dutchbatters met hun naasten.

Verwijten achteraf

“De wereld liet het op een verschrikkelijke manier afweten,” aldus Rutte in zijn toespraak. “Jullie kregen gemakkelijke verwijten achteraf van critici die zelf hoog en droog in het veilige Nederland zaten.” Volgens de premier voelen de Dutchbatveteranen het gebrek aan erkenning nog elke dag. “Voor het feit dat mandaat, materieel en de militaire support tijdens de uitzending tekortschoten. Dat jullie op pad gestuurd werden met een opdracht die gaandeweg onuitvoerbaar bleek.”

Volgens Rutte was er ook vanuit de politiek en de defensietop onvoldoende steun, toen een regen van onterechte kritiek neerdaalde, aldus de minister-president. “Sommige woorden zijn na 27 jaar nog steeds niet uitgesproken,” zei Rutte voordat hij excuses maakte. “Het kabinet rekent zich dat gevoel van gebrek aan erkenning aan en wil daar vandaag duidelijk over zijn. De grootst mogelijke waardering en respect, al zijn de pijn en de herinneringen niet zomaar weg.”

Ereteken voor Verdienste

In Schaarsbergen is een minuut stilte gehouden voor de burgerslachtoffers in Srebrenica en de twee Nederlandse soldaten die omkwamen. De meeste Dutchbatters kwamen destijds van de kazerne in Assen. Daar komt een zaterdag onthulde plaquette te staan.

De Dutchbatters hebben zaterdag van defensieminister Kajsa Ollongren het Ereteken voor Verdienste in brons gekregen. De regering wil daarmee steun aan en verbondenheid met de veteranen van Dutchbat III uitdrukken, aldus de minister.

Dutchbatveteranen: dit is een begin

De excuses van minister-president Mark Rutte en de openlijke erkenning van geleden leed door defensieminister Kajsa Ollongren zijn een begin van het herstel van de relatie van Dutchbatveteranen met de politiek. “Het is nu niet voorbij, maar de start van het vertrouwen en de waardering die we zoeken is er,” aldus Olaf Nijeboer, voorzitter van de Vereniging Dutchbat III zaterdag in Schaarsbergen. “Na 27 jaar is de relatie met de regering als opdrachtgever en het ministerie van Defensie als werkgever nog steeds moeizaam. Dat moet hersteld worden.”

De reacties op de excuses van Rutte waren zaterdag gemengd. “Ik moet er nog eens over nadenken,” zei Ron Warris, die in 1995 als 21-jarige militair naar Srebrenica werd uitgezonden. “Het werd tijd dat er excuses werden gemaakt, maar het moet nog bezinken. Het doet me wel wat, maar ik weet niet of het genoeg is. Wat daar is gebeurd, is een keerpunt in mijn leven geweest.”

Beroepsmilitairen Mark Verhoeven en Hans Berkers vonden de openlijke spijtbetuiging wel bijzonder, zeggen zij. “Het was een bijzonder moment.” Wat zij vooral belangrijk vinden, is dat erkend is dat de nazorg voor uitgezonden militairen veel beter had moeten zijn en dat dat na Srebrenica drastisch is verbeterd. “Wat dat betreft was het ook een leermoment voor defensie.”

“Hopelijk helpt deze bijeenkomst veteranen en hun thuisfront. Er is eindelijk openheid. Nu kunnen onze mensen zich vertrouwd, beschermd, gesteund en erkend voelen,” hoopt verenigingsvoorzitter Nijeboer.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden