Rutte: Bibliotheken volgende week ook open, kermissen en restaurants blijven nog wel dicht

Het kabinet heeft besloten om de bibliotheken volgende week ook te openen, als de daling van het aantal ziekenhuisopnames blijft doorzetten. Dat was een wens van D66, CDA, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en ChristenUnie. Restaurants en kermissen blijven voorlopig wel gesloten, zo heeft premier Rutte gezegd in een coronadebat.

Niels Klaassen en Peter Winterman
null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

De Tweede Kamer debatteerde woensdagavond met het demissionaire kabinet over het coronabeleid. Een ruime meerderheid in de Kamer kan leven met de geplande versoepelingen van volgende week. Maar flink wat partijen wilden méér.

Een greep uit de versoepelingen per 19 mei: terrassen mogen open van ’s ochtends vroeg tot 20.00 uur, er kan weer binnen worden gesport en pretparken, dierentuinen en speeltuinen gaan weer open. Ook alle contactberoepen mogen weer aan de slag, inclusief de sekswerkers.

Logica

PVV-leider Geert Wilders snapt niet waarom juist voor déze versoepelingen is gekozen: “Ik vind het echt willekeur. Als jij met dertig man binnen kan sporten, waarom zou je dan niet in een restaurant ook met dertig man kunnen zitten?” vroeg Wilders in het debat. VVD-Kamerlid Sophie Hermans erkende dat sprake is van ‘tegenstrijdigheden’. “Het is niet logisch, en dat zal het ook niet worden,” zei ze. “Ik vind het wel belangrijk om binnensport mogelijk te maken, gezien het belang van bewegen.”

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt het krom dat boekwinkels, zij het met beperkingen, wél open zijn en bibliotheken niet. “Je mag wel naar binnen lopen en een boek kopen, maar geen boek lenen.” Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde begin deze maand om bibliotheken bij stap twee van het heropeningsplan open te laten gaan met inzet van toegangstesten. Maar de invoering van toegangstesten heeft vertraging opgelopen en bovendien wil het kabinet toegangstesten niet inzetten voor de bieb.

Het kabinet heeft nu toch besloten dat de bibliotheken volgende week open kunnen: niet op 19 mei, maar op donderdag 20 mei. Culturele instellingen, zoals musea, gaan pas in een volgende stap van versoepelingen open. “Ik wil nu niet gaan stapelen,” aldus demissionair premier Rutte.

Balanceeract

Rutte vindt het ook niet verantwoord om restaurants en kermissen volgende week al te openen, zoals Wilders vroeg. Wel wil het kabinet bekijken of kermissen misschien een paar weken eerder open kunnen, in stap drie van het openingsplan (in plaats van in stap vier).

“Het blijft nog wel even een balanceeract. Maar zoals het er nu voorstaat, ziet het er goed uit,” zei Rutte dinsdagavond bij de persconferentie. Hij noemde het ‘goed nieuws’ dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames daalt. Maar dat moet de komende dagen wel zo blijven. Anders drukt het kabinet komende maandag de ‘pauzeknop’ in en worden de versoepelingen alsnog uitgesteld.

Vaccinaties

D66-Kamerlid Paternotte stelde voor een deel van de Janssen-vaccins uit Denemarken over te nemen, om zo het priktempo in Nederland op te voeren. De Denen willen niet meer met Janssen prikken vanwege de zeer kleine kans op ernstige bijwerkingen. PVV’er Wilders vindt dat geen slecht idee, maar hij wil dat ouderen zélf mogen kiezen of zij wel of niet met Janssen of AstraZeneca geprikt worden. Als zij die vaccins niet willen, moeten zij een ander vaccin kunnen krijgen, vindt Wilders.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegde in het debat toe te willen bekijken of 60- tot 64-jarigen – die AstraZeneca weigeren – binnenkort tóch in aanmerking komen voor een ander vaccin, bijvoorbeeld het Pfizer-vaccin. De ouderen kunnen daar dan zelf voor kiezen. Daarover wil De Jonge binnen twee weken een besluit nemen.

Baudet

Tijdens het Kamerdebat ontstond consternatie toen Thierry Baudet (FvD) een provocerend schouderklopje gaf aan D66’er Paternotte. Baudet lag toen al onder vuur, omdat hij en zijn FvD-medewerkers zich in het Kamergebouw niet goed aan de coronaregels zouden houden. “Dat de geïnfecteerde mij aantikt is één ding,” reageerde Paternotte. “Wat ik echt onacceptabel vind is dat Baudet tegen medewerkers van het Kamergebouw aan gaat staan of zonder mondkapje bij ze in de lift springt.” FvD-Kamerlid Wybren van Haga maakte even later excuses voor het gedrag van Baudet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden