Update

Rutte: Avondklok ‘over paar dagen’, maximaal 1 persoon op bezoek

Het kabinet heeft aangescherpte coronaregels aangekondigd. Het komt nu met een avondklok en strengere regels rond reizen, visite en quarantaine. De avondklok moet lopen van 20.30 uur tot 04.30 uur. Winkels, ook supermarkten, moeten dicht om 20.15 uur.

Tobias den Hartog en Edwin van der Aa
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat plan hebben demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge uiteengezet in een brief aan de Tweede Kamer. De avondklok zou dit weekend ingaan en moet gaan gelden tot 9 februari. De Kamer moet nog wel instemmen met het voorstel tijdens een debat dat donderdag plaatsvindt.

Het kabinet hoopt onder meer dat de aanscherping ervoor gaat zorgen dat begin februari de scholen kunnen heropenen. De keuze voor 20.30 uur is bewust. “Omdat het de bedoeling is dat het gedrag wordt aangepast en dat de sociale contacten in de avonduren afnemen. Een latere begintijd sorteert naar verwachting minder effect.”

Minder visite

Het kabinet scherpt ook het advies voor visite thuis aan: per direct wordt mensen dringend gevraagd om niet twee, maar nog maar één bezoeker thuis te ontvangen. Wel zijn er uitzonderingen voor ‘kwetsbare mensen’ mogelijk.

Minister De Jonge schrijft in de Kamerbrief: ‘Het kabinet adviseert dringend om per dag niet meer dan één gast vanaf 13 jaar te ontvangen en maximaal één bezoek per dag af te leggen. Hierbij blijven de bestaande uitzonderingen, bijvoorbeeld ten behoeve van kwetsbare personen, in stand.”

Reizen

Een generiek vliegverbod is volgens het kabinet niet nodig als het (snel)testen uit alle landen verplicht wordt. Reizigers moeten voortaan twee negatieve tests kunnen tonen en verplicht vijf dagen in quarantaine na aankomst. “Dat geldt ook voor chauffeurs, passagiers van ferry’s, treinen en auto’s.” Bovendien kan de overheid waarschijnlijk straks dwangsommen of boetes opleggen aan mensen die niet in quarantaine gaan, wanneer zij of naasten zijn besmet.

Wel komt er vanaf zaterdag een vliegverbod voor landen buiten Schengen waarin (mogelijk) gevaarlijke varianten van het virus het meest voorkomen. Het gaat dan om het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Dit vliegverbod geldt tot de verplichte quarantaine voor reizigers is geregeld.

Het kabinet wilde ook graag dwangsommen of boetes kunnen opleggen aan mensen die niet in quarantaine gaan, wanneer zij of naasten zijn besmet, maar dit lijkt niet te lukken. Er zijn te complexe struikelblokken om dit in de praktijk en juridisch geregeld te krijgen.

Verder wordt aantal gasten bij uitvaarten vanaf maandag teruggebracht naar 50 gasten, dat was tot nu toe 100 aanwezigen.

Kamersteun

Steun vanuit de Kamer voor de avondklok is belangrijk voor het kabinet: “We willen zo een groot en ingrijpend besluit niet nemen zonder parlementaire steun,” aldus de premier. “Daarom treedt het kabinet hierover in overleg met de Tweede Kamer. En als er voldoende steun is neemt het kabinet het definitieve besluit.”

Eerder leek er geen meerderheid te zijn voor de maatregel, maar PvdA, GroenLinks en SP zouden er wel oren naar hebben om het aantal besmettingen van de Britse variant te drukken.

De avondklok is een ingrijpende maatregel, erkent De Jonge, maar volgens het kabinet noodzakelijk. Volgens virologen heeft naar schatting nu ongeveer 10 procent van de besmette mensen de Britse variant. Dit percentage kan in februari oplopen tot boven de 50 procent, waardoor een derde golf in de zorg ontstaat.

Hoop

De Jonge schetste een klein beetje hoop dat er versoepelingen mogelijk zijn als ‘de meest kwetsbare mensen’ zijn gevaccineerd. “We willen kijken of er met meer testen en sneltesten meer mogelijk is om onderwijs weer mogelijk te maken.”

Dus moeten de contactmomenten, vooral tussen jongeren, verder worden teruggebracht. Alleen mensen met een vitaal beroep mogen tijdens de spertijd op straat komen. Wel mogen mensen hun huisdier uitlaten. Dinsdagavond lag er een voorstel op tafel voor een avondklok van 20.30 uur tot 04.30 uur, maar daarover was nog niet besloten. Overtreding van de regels levert een boete op van 95 euro, maar geen strafblad.

De plannen op rij:

-Een avondklok, vanaf 20.30 uur ’s avonds, tot 9 februari.

-Visite thuis terugbrengen van twee personen naar één persoon.

-Het kabinet gaat strengere eisen stellen aan mensen die naar ons land reizen. Zij moeten nu al een negatieve testuitslag tonen voor vertrek, maar moeten straks ook nog een sneltest doen.

-Het aantal gasten bij uitvaarten wordt vanaf maandag teruggebracht naar 50 gasten, dat was tot nu toe 100 aanwezigen.

-Er komt een tijdelijk vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden