Coronadebat

Rutte: advies wordt weer om zoveel mogelijk thuis te werken

Het kabinet adviseert iedereen in Nederland om weer zoveel mogelijk thuis te werken. Dat heeft demissionair premier Rutte gezegd in het coronadebat. De Tweede Kamer heeft hierop aangedrongen na de explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen.

Peter Winterman en Niels Klaassen
Het coronadebat, waarvoor de Kamer is teruggekomen van het zomerreces, vindt plaats in de Ridderzaal, vanwege de verbouwing van de Tweede Kamer.  Beeld ANP
Het coronadebat, waarvoor de Kamer is teruggekomen van het zomerreces, vindt plaats in de Ridderzaal, vanwege de verbouwing van de Tweede Kamer.Beeld ANP

“Werk zoveel mogelijk thuis,” zegt Rutte in het debat. De laatste tijd was het advies nog om maximaal de helft van de week thuis te werken, als dat veilig kan. Het kabinet gaat nu terug naar het advies uit de tijd van de lockdown: werk altijd zoveel mogelijk thuis.

In het coronadebat vroegen onder meer D66, PVV en GroenLinks om ook meer aandacht te geven aan ventilatie. Daar geeft het kabinet nu gehoor aan. “Wij vinden ventilatie belangrijk, dat hebben we steeds gezegd,” aldus Rutte. Maar het kabinet wilde het niet als basisregel noemen, omdat het woord ‘ventilatie’ onduidelijk zou zijn. “Voor je het weet gaan mensen ventilatoren neerzetten en verspreid het virus zich nog erger,” zegt de premier. “Het gaat erom dat er voldoende frisse lucht is. We zijn van plan om dat nu in de communicatie toe te voegen. Zorg dat thuis, in winkels, op school en op het werk regelmatig wordt gelucht. In de kern betekent het: gooi de ramen open.”

“Ventilatie wordt voortaan vaste prik in de boodschap bij persconferenties over corona,” reageert D66-Kamerlid Jan Paternotte op het besluit van het kabinet. “Dat is hoog tijd, en een belangrijke les van wat misging bij veel discotheken en feestjes.”

Thuiswerkadvies

De ‘summer of love’ duurde krap twee weken en leidde tot een explosie aan besmettingen. Woensdag treft het kabinet daarom een uiterst kritische Tweede Kamer tegenover zich. Diverse fracties willen weten waarom niet het complete OMT-advies wordt opgevolgd, met minder thuisbezoek en een dringend thuiswerkadvies. Ook pleiten partijen voor een herinvoering van de mondkapjesplicht.

“Er was terecht kritiek op de te luchtige communicatie,” zegt VVD-Kamerlid Aukje de Vries over de manier waarop demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) eind juni de meeste coronaregels van tafel veegden. De Vries wil weten hoe het zó mis kon gaan. “Ik zou het overigens goed vinden als alle betrokkenen naar hun eigen rol kijken,” zegt ze. “Dus ook de Kamer, de burgemeesters, discotheken en sommige jongeren.” Volgens de VVD’er was er onvoldoende controle en verantwoordelijkheid, waardoor onveilige situaties zijn ontstaan.

Met bijna 52.000 besmettingen zag het RIVM afgelopen week een verzesvoudiging ten opzichte van een week eerder. Vooral in de leeftijd van 18 tot 24 jaar leek er geen rem op het virus te zijn, met een stijging van bijna 900 procent. Het reproductiegetal ligt boven de twee. Zo hoog is het sinds de eerste maand van de corona-uitbraak niet meer geweest.

Excuses

Het kabinet zal in het coronadebat, dat om 13.00 uur begon en de rest van de dag duurt, opnieuw excuses maken voor de ruige versoepelingen in juni en het gebrek aan zelfreflectie daarover. De verruimingen waren ‘een inschattingsfout’, benadrukten premier Rutte en minister van Volksgezondheid De Jonge eerder deze week al. Het nachtleven, inclusief grote festivals, is tot 14 augustus weer op slot gegaan. “We hebben het inhaalgedrag onderschat. Niet alleen bij jongeren, iedereen zal herkennen dat die 1,5 meter echt niet overal wordt nageleefd,” zei De Jonge, die zelf met de reclamekreet ‘dansen met Janssen’ het startschot gaf voor een zomer vol feesten.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld is de term ‘inschattingsfout’ een understatement.

“Had de Kamer niet feller van zich moeten laten horen?” zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte in het debat. “Maar toen ik de minister in het laatste debat vroeg naar de opkomst van de deltavariant, was de reactie telkens dat het ‘verantwoord’ was. Daar moeten we nu op terugkomen en dat is ongelofelijk zonde.”

Uitleg

Diverse fracties in de Tweede Kamer willen weten waarom het kabinet niet alle OMT-adviezen opvolgt. Zo stellen de epidemiologen en virologen dat het raadzaam is om het thuiswerkadvies in stand te houden, de horeca te sluiten om 22.00 uur en nog slechts acht personen thuis te ontvangen. Het kabinet besloot om de horeca middernacht te laten sluiten. Ook geldt er geen volledig thuiswerkadvies en zit er geen limiet op het aantal thuis te ontvangen bezoekers. “En waarom kiezen ze er niet – net als ziekenhuizen – voor om in kwetsbare situaties weer mondneusmaskers te adviseren,” vraagt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zich af. Volgens Kuiken zijn ‘maanden lockdown feitelijk tenietgedaan in twee weekeinden feesten’.

Ook coalitiepartij D66 oppert de herinvoering van het thuiswerkadvies. D66-Kamerlid Paternotte noemt verder het testen van alle binnenkomende reizigers en een mondkapjesplicht in alle binnenruimten. Net als PVV-leider Wilders wil Paternotte bovendien dat het kabinet meer aandacht schenkt aan ventilatie.

Volgens Wilders is er nu ‘te snel paniek’. “Het aantal mensen met corona dat in het ziekenhuis ligt, is opnieuw gedaald,” zegt de PVV-leider. “Het aantal besmettingen is fors gestegen, maar dat leidt niet tot een nieuwe crisis. Jonge mensen worden meestal niet ziek.”

CDA-Kamerlid Joba van den Berg stelt voor om de coronaregels eerder dan 14 augustus te versoepelen. Dat zou kunnen door bepaalde festivals als Fieldlabevenement te organiseren, zegt ze.

Ridderzaal

Het coronadebat, waarvoor de Kamer is teruggekomen van het zomerreces, vindt plaats in de Ridderzaal, vanwege de verbouwing van de Tweede Kamer. De laatste keer dat de Kamer in de Ridderzaal debatteerde, was in 1951. Dat was toen ook vanwege een verbouwing van het parlement.

Vierde golf

Of de vierde infectiegolf ook tot een piek in de ziekenhuizen leidt, is onbekend. Omdat veel (jong-)volwassenen gevaccineerd zijn of worden, en versoepelingen deels zijn teruggedraaid, rekenen de modelleurs van het RIVM hiervoor met een ‘ondergrens’ van 150 coronapatiënten op de ic (dat zijn er nu ruim 80) en een bovengrens van 600 bezette bedden.

Het RIVM telde woensdag 10.426 besmettingen, het hoogste aantal sinds eerste kerstdag. Dat is een verdrievoudiging met een week eerder.

Een overzicht van de Ridderzaal tijdens het debat over het coronavirus.  Beeld ANP
Een overzicht van de Ridderzaal tijdens het debat over het coronavirus.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden