PlusNieuws

Run op vliegtickets naar Marokko: ‘Heb mijn ooms en tantes een jaar niet gezien’

De heropening van Marokko voor internationaal vliegverkeer heeft geleid tot een run op vliegtickets. Bij reisbureau T-reizen in Nieuw-West was het de hele dag een drukte van jewelste.

Peer van Tetterode
Voor reisbureau T-reizen staan mensen te wachten tot ze geholpen kunnen worden.  Beeld
Voor reisbureau T-reizen staan mensen te wachten tot ze geholpen kunnen worden.

Dinsdag heropende Marokko de meeste grenzen weer voor buitenlandse reizigers, en de vraag naar tickets was direct na de aankondiging erg groot. Prijzen voor een gezin van vier liepen op tot 4000 euro. Daarop werden ticketprijzen van de nationale luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc op bevel van de Marokkaanse koning Mohammed VI verlaagd naar 500 euro per gezin.

De website van Royal Air Maroc (RAM) crashte kort na een vloedgolf van 120.000 reserveringen in 24 uur. Inmiddels zijn veel vluchten al tot eind augustus volgeboekt. Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) meldt bovendien overbelaste boekingssites, ticketprijzen die het afgesproken maximum overstijgen en rijen bij gespecialiseerde reisbureaus – ook in Amsterdam.

Ooms en tantes

Zo is het bij T-reizen op de Bos en Lommerweg, een reisbureau gespecialiseerd in allerlei reizen naar Marokko, dinsdagmiddag een drukte van jewelste. De telefoonlijnen zijn continu bezet, voor de deur staan telkens zo’n tien tot twintig mensen te wachten tot ze eindelijk een reis kunnen boeken.

De sfeer is ietwat gespannen – iedereen wil graag nog deze zomer zijn familie zien. Voor de deur staat een beveiligingsmedewerker de boel in goede banen te leiden. Tijd voor een praatje heeft een medewerker niet. “Veel te druk!”

Rachid (31, wil niet met achternaam genoemd worden) heeft beet. Hij moest wel wat lang wachten, maar ze zijn binnen: tickets voor een drieweekse reis naar Marokko. Rachid kan zijn geluk niet op. “Vooral veel ooms en tantes van mij wonen daar, die wil ik graag bezoeken. Ik heb ze al zeker een jaar niet gezien.”

Shareefa (40) moest drie kwartier wachten tot ze geholpen kon worden maar heeft uiteindelijk tóch niet geboekt. “Ik wil graag twee maanden naar Casablanca. Ik heb het geprobeerd via Air Arabia en Transavia – want Royal Maroc heeft de komende twee maanden geen tickets meer – maar de tickets kwamen uit op 2500 euro. Dat vond ik echt te duur,” zegt Shareefa terneergeslagen. Ook zij heeft haar familie het afgelopen jaar niet gezien.

Toe aan vakantie

Voor Marokko geldt nog altijd code oranje, en toch houdt dat de reizigers niet tegen, merkt ook Habib El Kaddouri van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders. “Mensen zijn toe aan vakantie na zo’n lange periode.”

Daarbij speelt ook het Offerfeest mee, dat 19 juli begint. Volgens El Kaddouri wordt een eventuele angst om – zoals vorig jaar – te stranden in Marokko, op de koop toegenomen. “Corona is op zijn retour.”

De vliegtickets naar Marokko zijn ook populair omdat reizen via Spanje nu niet mogelijk is. Officieel is dat vanwege gezondheidsredenen, maar de twee landen verkeren al wekenlang in een diplomatieke crisis over het doorlaten van ­migranten naar Spanje en het verblijf van een door de Marokkaanse regering verfoeide rebellenleider in Spanje. In 2019 reisden nog meer dan 3,2 miljoen mensen vanuit Spanje per veerboot naar Marokko.

Quarantaineregels

Het enige dat je nu nodig hebt voor een reis naar Marokko, is een maximaal 48 uur oude negatieve PCR-test. Bezoekers uit Nederland hoeven bij aankomst ook niet in quarantaine.

Bij terugkomst in Nederland geldt er voor reizigers afkomstig uit Marokko wel een quarantaineplicht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden