Run op vakantie in eigen land

Er is een ongekende piek in het aantal Nederlanders dat een vakantiehuisje in eigen land huurt. Natuurhuisje.nl heeft voor deze week ruim twee keer zo veel reserveringen als vorig jaar, Belvilla 40 procent meer.

Leo van Marrewijk
Ook Landal GreenParks ziet een toename in het aantal boekingen voor ze mei- en zomervakantie. Beeld ANP
Ook Landal GreenParks ziet een toename in het aantal boekingen voor ze mei- en zomervakantie.Beeld ANP

Natuurhuisje biedt een ‘contactloos verblijf’: een huisje in de natuur huren zonder fysiek contact met de verhuurder. De verhuurder – er doen er al 2500 mee – maakt het huisje extra schoon en de sleutel ligt ergens klaar.

Dat concept blijkt een schot in de roos, aldus Robert van Veen van Natuur­huisje.nl. “Vooral dinsdagavond, vlak na de persconferentie van Mark Rutte, zagen we het bezoek op onze website en het aantal boekingen explosief toenemen. Blijkbaar hadden veel mensen zich eerder al georiën­teerd en zagen ze de boodschap van de premier als reden direct in eigen land te boeken.”

Reisbehoefte

De piek geldt alleen voor huisjes in Nederland; de boekingen voor het buitenland liggen nagenoeg stil. In de veiligheidsregio’s waar verblijfstoerisme momenteel helemaal niet is toegestaan, onder andere Zeeland, blijven de reserveringen achter. Van Veen: “Maar daar hebben wij veel minder huisjes dan in bijvoorbeeld Gelderland en Drenthe.”

Ook Belvilla ziet dat de reisbehoefte het begint te winnen van #blijfthuis. De marktleider in de Benelux ziet ­deze weken 40 procent meer binnenlandse boekingen dan vorig jaar. Volgens Hanita van der Meer van Belvilla leidt de onzekerheid over het openen van grenzen de vakantieganger tot een zoektocht naar een verblijf in eigen land. “Ook wanneer de grenzen opengaan, zal niet iedereen ver weg willen of durven gaan.”

Belvilla verwacht dan ook dat het aantal binnenlandse boekingen voor de zomer en het najaar verder zal pieken. Van der Meer: “Wij zijn in heel Europa actief en zien dat in de meeste landen alleen nog lokaal wordt geboekt: Duitsers boeken huizen in Duitsland, Denen blijven in Denemarken. En veel Nederlanders die normaal verder weg gaan, zullen deze zomer ervaren dat er in eigen land veel moois te ontdekken is.”

Zwembaden dicht

Bij Landal GreenParks een iets ander geluid, maar ook een groeiend aantal mensen dat zich oriënteert op een vakantie in eigen land. 33 van de 56 parken zijn nog open, al zijn de centrale voorzieningen, zoals zwembaden en restaurants, dicht. “We adverteren nu niet actief vanwege de overheidsrichtlijn, die nog altijd ‘blijf thuis’ is,” zegt woordvoerder Jeannette ten Kate. “Daar houden we ons aan.”

“Desondanks zien we een lichte toename in het aantal boekingen voor de mei- en zomervakantie. We hebben een protocol dat aan de 1,5 meter­economie voldoet, bijvoorbeeld voor de sleuteloverdracht. Verder zien we dat onze rol verandert: bij een deel van de huisjes gaat het om zorgpersoneel, hulpverleners en families van ic-patiënten.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden