Run op schoolmaaltijden: 1 op de 6 scholen meldt zich voor gratis eten

Gratis schoolmaaltijden zijn in trek. Binnen twee maanden hebben 1302 scholen zich aangemeld voor gratis eten voor hun leerlingen of een boodschappenkaart. Dat betekent dat één op de zes scholen voedselhulp nodig heeft.

Hanneke Keultjes
Voor de maaltijden die op school verzorgd worden, krijgen scholen 9 euro per leerling per week vergoed. Beeld RAMON VAN FLYMEN/ANP
Voor de maaltijden die op school verzorgd worden, krijgen scholen 9 euro per leerling per week vergoed.Beeld RAMON VAN FLYMEN/ANP

Van de 1302 basis- en middelbare scholen die een aanvraag hebben ingediend, krijgen nu al 400 scholen eten op school, zegt directeur Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds, dat samen met het Rode Kruis de hulp organiseert. “Dat zijn zo'n 80.000 kinderen die we nu al kunnen helpen.”

De verwachting is dat er met de schoolmaaltijden zo'n 300.000 leerlingen geholpen kunnen worden. “Je ziet, de nood is er. Ik hoorde op een school in Amsterdam dat kinderen in de kleutergroep daar nog moesten leren om vast voedsel te eten. Die leven dus op melk, pap, de speen, omdat er geen geld is voor ander eten.”

De meeste scholen die om hulp vragen, staan in Zuid- (387) en Noord-Holland (238). In die provincies staan ook de meeste scholen waar minstens 30 procent van de leerlingen uit een gezin komt met een relatief laag inkomen. Dat is een voorwaarde voor de gratis schoolmaaltijden, die ervoor moeten zorgen dat kinderen uit arme gezinnen toch minimaal één voedzame maaltijd per dag krijgen.

Boterhammen smeren

Scholen mogen beslissen of ze zelf boterhammen smeren, bij lokale ondernemers maaltijden en fruit inkopen of een waardebon voor boodschappen uitdelen. Voor de maaltijden die op school verzorgd worden, krijgen scholen 9 euro per leerling per week vergoed. Als zij ervoor kiezen een waardebon voor de supermarkt te geven aan gezinnen die dat nodig hebben, dan staat daar een tegoed op van 11 euro per leerling per week.

Het Rode Kruis is verbaasd over de snelheid waarmee de aanmeldingen binnenkomen. “Onze inschatting was wel dat er veel animo zou zijn,” zegt plaatsvervangend directeur Heleen van den Berg van het Rode Kruis. Het probleem is groot, zegt ze. In Nederland zijn er ongeveer 400.000 mensen die een vorm van honger kennen, bijvoorbeeld omdat ze uit geldgebrek een maaltijd overslaan. “Maar het tempo heeft ons wel verbaasd. Dan gaat het ook hard met het budget.”

100 miljoen euro

Eind maart kondigde het ministerie van Onderwijs aan dat er dit jaar 100 miljoen euro beschikbaar is voor de schoolmaaltijden waarvoor basisscholen en middelbare scholen zich kunnen aanmelden. De pot met geld is ‘voor nu genoeg', zegt Van den Berg. Ook voor scholen die zich nog gaan melden op schoolmaaltijden.nl.

Of er ook geld komt om de maaltijden in 2024 te betalen, is nog niet bekend. “Het is voor nu zeker een eerste goede stap, want de nood is hoog.” Zowel Van den Berg als Spekman hoopt dat er ook na dit jaar ‘op een of andere manier’ weer geld komt voor de schoolmaaltijden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden