Nieuws

Ruime meerderheid Tweede Kamer steunt verlenging avondklok

Een grote meerderheid in de Tweede Kamer is vóór verlenging van de avondklok, zo bleek dinsdagavond in een debat. Eerdere scepsis over toepassing van deze maatregel is door angst voor de Britse variant van het coronavirus verdwenen.

Peter Winterman en Edwin van der Aa
Demissionair Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) en demissionair premier Mark Rutte het debat over de aangekondigde verlenging van de avondklok. Beeld ANP
Demissionair Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) en demissionair premier Mark Rutte het debat over de aangekondigde verlenging van de avondklok.Beeld ANP

Bijna twee weken geleden was de Kamer, met D66, GroenLinks en PvdA voorop, nog uitermate kritisch over de invoering van een avondklok. Na wat koehandel over een latere ingangstijd gingen deze partijen destijds toch akkoord.

Het straatverbod gedurende avond en nacht blijft gelden tot en met 2 maart, zo kondigden premier Rutte en minister Grapperhaus (Justitie) maandag aan. Dinsdag ontbrak ieder verzet van de eerdere twijfelaars. Terwijl het kabinet nog niet exact kan zeggen of de avondklok wel effect sorteert.

‘Wanneer afschalen?’

Kamerlid Groothuizen (D66) wil hooguit van de regering weten wáár op 23 februari, bij het volgende beoordelingsmoment, precies naar wordt gekeken. “Wanneer is er aanleiding om af te schalen,” vroeg hij tijdens het debat. Kamerlid Van der Graaf (ChristenUnie) zich daarbij aan: “Wat is er precies nodig om te beoordelen of de avondklok nog langer nodig is?”

Bekende tegenstanders zoals PVV, SGP, Forum voor Democratie, Denk en de Partij voor de Dieren uitten wel volop kritiek. PVV-leider Wilders vindt verlenging onverantwoord. “Er is nul feitelijk bewijs dat de avondklok werkt.” SGP-leider Van der Staaij noemt het ‘ongemakkelijk’ dat het kabinet, zonder dat daar een wet onder ligt, een avondklok heeft ingevoerd en verlengd.

Premier Rutte antwoordde: “Ik realiseer me dat dit een stevige maatregel is. Maar die wordt gerechtvaardigd door de ernst van de situatie.” Volgens de premier geven de modellen wel degelijk aan dat de besmettingsgraad 10 procent zou dalen door een avondklok én de maatregel om maar één bezoeker thuis te ontvangen.

‘Ga overdag wandelen’

Volgens minister Grapperhaus doet het kabinet zijn best om razendsnel met een wet te komen, maar ontkomt het niet aan de gebruikelijke procedures, zoals een toetsing door de Raad van State. Een wetsvoorstel zal zeer binnenkort te bespreking voorliggen, is zijn verwachting.

Volgens de coalitiepartijen is het onverstandig om de avondklok nu al te stoppen. “Verlenging van de avondklok blijft nodig, dus we zullen dat steunen,” zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Hij heeft een advies voor alle Nederlanders: “Ga overdag in de zon wandelen en van de sneeuw genieten en ga ‘s avonds warm en veilig op de bank zitten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden