Plus

Ruim half miljoen twintigers maakten deze week al een prikafspraak

Op de 18-plussers die in 2003 zijn geboren na, kan nu heel volwassen Nederland een afspraak maken voor een coronavaccin. Volgens het RIVM wil een zeer ruime meerderheid van de bevolking een vaccin, maar hoe zit dat eigenlijk bij jongeren?

Chris van Mersbergen
Foto ter illustratie. Beeld Rob Engelaar
Foto ter illustratie.Beeld Rob Engelaar

Het ging afgelopen week hard met de mensen die een vaccinatieafspraak konden maken bij de GGD. Maandag gingen de telefoonlijnen open voor mensen die in 1994 zijn geboren. Vier dagen later geldt dat ook al voor de geboortejaren 2001 en 2002.

Alleen 2003 ontbreekt dus nog. De verwachting is dat minister Hugo de Jonge vrijdagvond tijdens de coronapersconferentie meer uitleg geeft over het vaccineren van deze doelgroep. Van de ‘generatie 2003' is een deel al 18 jaar, maar moet een ander deel dat nog worden. In Nederland krijgen gezonde 18-minners geen coronavaccinatie. Dat geldt alleen voor 12- tot 17-jarigen met een kwetsbare gezondheid. De Gezondheidsraad buigt zich momenteel over de vraag of het prikken van gezonde 12- tot 17-jarigen misschien toch verstandig kan zijn.

Prikbereidheid

Hoeveel jonge Nederlanders willen eigenlijk een prik? Het eerlijke antwoord: dat is nog niet precies te zeggen. Het RIVM onderzoekt continu de prikbereidheid onder de Nederlandse bevolking. Daaruit blijkt volgens het instituut dat ruim 87 procent van de Nederlanders een coronavaccinatie wil of al een inenting heeft gehad. Kleine disclaimer: de registratie van vaccinaties is in Nederland nog altijd niet op orde, waardoor gegeven percentages vaak schattingen zijn.

Hoe dan ook: onder 70-plussers lijkt de vaccinatiebereidheid met 96 procent het grootst, is te zien op het Coronadashboard. In de jongere categorieën liggen de percentages lager. Van de 25- tot 39-jarigen wil 77 procent volgens het RIVM geprikt worden, bij de 16- tot 24-jarigen is dat 76 procent.

De vaccinatiebereidheid per leeftijdsgroep. Beeld Coronadashboard RIVM
De vaccinatiebereidheid per leeftijdsgroep.Beeld Coronadashboard RIVM

Of die percentages kloppen, zal de komende weken in de praktijk blijken. Bij de GGD kunnen ze wel een eerste indicatie geven van het enthousiasme onder de jongeren. Dat de geboortejaren elkaar nu zo snel opvolgen, komt niet omdat GGD-medewerkers in sporthallen duimen zitten te draaien, zegt een woordvoerder. “Alle priklocaties zijn volgeboekt, het is echt hartstikke druk. Dat het zo snel gaat, komt alleen maar omdat er zoveel vaccins beschikbaar zijn.”

Twintigers

In de groep 20- tot 29-jarigen werden er tot donderdagmiddag ‘meer dan een half miljoen afspraken gemaakt’, zegt de woordvoerder. “En ruim 230.000 twintigers hadden al een prik gehad.”

Samen maakt dat zo'n 750 duizend prikken of prikafspraken - inmiddels vast iets meer - waarbij ook al tweede prikken kunnen zitten. Het aantal twintigers in Nederland bedraagt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ruim 2,2 miljoen. Conclusie: er moeten nog heel wat afspraken worden gemaakt om in de jongere leeftijdsgroepen uit te komen op een vaccinatiegraad rond de 75 procent.

De GGD-woordvoerder benadrukt dat er elke dag tienduizenden nieuwe afspraken ingeboekt worden en dat de cijfers die de GGD heeft ‘slechts dagkoersen’ zijn. “De nauwkeurige analyses worden gemaakt door het RIVM.” Die laatste partij zegt die analyse nog niet te kunnen maken. “Dat lukt pas als we cijfers binnenkrijgen vanuit de GGD.”

Lager dan bij ouderen

Dat de vaccinatiebereidheid bij jongeren wat lager is dan bij ouderen, komt onder meer omdat het risico op een ernstig verloop van het coronavirus bij de jongeren een stuk kleiner is. Ze overlijden zelden aan het virus, en ook ziekenhuisopnames komen nauwelijks voor. Het risico op het oplopen van long covid is daarentegen wel reëel. Ook draagt het vaccineren van bijvoorbeeld twintigers bij aan groepsimmuniteit, stellen experts, waardoor ons land sneller definitief afscheid zou kunnen nemen van het virus.

Tieners kunnen in sommige gevallen ook lang last houden van klachten na corona. Toch ligt het vaccineren van gezonde 12- tot 17-jarigen gevoelig. RIVM-baas Jaap van Dissel is voorstander, omdat dat het reproductiegetal (de mate waarin het virus zich verspreidt) kan drukken. Maar niet elke deskundige is enthousiast. Zo stelde kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning: “Je moet kinderen vaccineren als dat voor henzelf voldoende nut heeft, niet enkel omdat het de R-waarde onder de 1 houdt. Dat is geen doel op zich.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden