Nieuws

Ruim 500.000 Nederlanders verliezen groen vinkje: Kamer akkoord met 180 dagen geldig QR-bewijs

Zeker een half miljoen Nederlanders verliezen vanaf vrijdag hun groene vinkje in de CoronaCheck-app. De Tweede Kamer steunt de beperkte houdbaarheidsdatum die het kabinet voorstelt voor mensen die geen booster hebben gehad of langer dan 180 dagen geleden besmet zijn geraakt.

Niels Klaassen
Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid (D66) tijdens het Kamerdebat over verlenging van de tijdelijke coronawet.  Beeld ANP
Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid (D66) tijdens het Kamerdebat over verlenging van de tijdelijke coronawet.Beeld ANP

Er was felle kritiek, maar een nipte meerderheid van de partijen steunt toch het plan voor een beperkt geldige QR-code, zo bleek woensdagmiddag tijdens de stemming in de Tweede Kamer. De coalitiepartijen van VVD, D66, CDA en CU kregen slechts steun van Kamerlid Liane den Haan, verder is de volledige oppositie tegen.

Het kabinet scherpt de regels voor het coronatoegangsbewijs aan omdat de immuniteit afneemt naarmate de besmetting of vaccinatie langer geleden is. De termijnen worden meer gelijkgetrokken met andere EU-landen, stelt het kabinet.

Mensen die geen boosterprik hebben gekregen en langer dan 270 dagen geleden hun eerste vaccinatieserie hebben afgerond, verliezen hun QR-code vanaf vrijdag. Zij moeten dan eerst een toegangstest doen voordat ze naar de bioscoop of het café kunnen. Volgens schattingen van minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) komen ruim een half miljoen Nederlanders hierdoor vrijdag al in de knel. In totaal hebben 5 miljoen volwassenen wel de eerste vaccinatieserie afgerond, maar hebben zij geen booster gehaald.

Ook de geldigheidsduur van de coronapas na genezing wordt beperkt: in plaats van één jaar krijgen mensen nog slechts een half jaar na herstel van het virus een groen vinkje via het zogenoemde herstelbewijs. Voor de 8 miljoen volwassenen die al wel een boosterprik hebben gehaald verandert er vooralsnog dus niets. Hun toegangsbewijs blijft overal geldig. Ook kinderen tot achttien jaar hebben niet per se een booster nodig voor een geldige QR-code.

Kritiek

Een flink deel van de Tweede Kamer probeerde de beperkte houdbaarheidsdatum van de QR-code woensdag te blokkeren. Onder meer PvdA en SP steunden een motie van Pieter Omtzigt en SP-Kamerlid Maarten Hijink. “Volgens het kabinet zijn mensen ook na de eerste twee prikken nog altijd voor zo'n 85 procent beschermd tegen ziekenhuisopname,” aldus Hijink. “Zijn deze mensen dan zo slecht beschermd dat je kunt stellen dat ze een groot risico vormen en dus geen groen vinkje mogen krijgen?”

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld schaarde zich ook achter de motie tegen de beperkte geldigheidsduur van de coronapas: “Het is logisch dat er een termijn zit aan het coronatoegangsbewijs, maar dit is niet goed gecommuniceerd. Teveel Nederlanders staan nu voor een voldongen feit.” Onder meer het zorgpersoneel dat vorig jaar voor 1 mei al volledig gevaccineerd was en geen booster wilde, heeft nu een probleem.

Fracties vroegen om coulance, maar Kuipers gaf dus niet mee, zo bleek dinsdag al tijdens het debat over de vierde verlenging van de tijdelijke coronawet. “Helaas weten we dat de bescherming na vaccinatie of genezing toch afloopt. Daarom besloot de Europese Commissie in december al dat de geldigheidsduur van de coronapas na volledige vaccinatie tot 270 dagen beperkt wordt en 180 dagen na genezing. Wij als kabinet willen die termijnen gelijkstellen, dat lijkt ons verstandig.” Hij wees erop dat dit voornemen al in december en januari beschreven is in kamerbrieven en besproken is in debatten.

Europa
Diverse landen hanteren afwijkende regels. Zo is in Oostenrijk het herstelbewijs voorlopig nog 210 dagen geldig, zodat toeristen ongehinderd op wintersport kunnen. In België is het vaccinatie- of herstelbewijs vanaf 1 maart nog slechts 150 dagen geldig. In Duitsland geldt een herstelbewijs maar 90 dagen.

In Frankrijk krijgen mensen een groen vinkje tot zeven maanden na vaccinatie. In Denemarken stopt de regering met het coronatoegangsbewijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden