Ruim 4000 nieuwe besmettingen, 1448 meer dan vorige week

Jaap van Dissel. Beeld ANP
Jaap van Dissel.Beeld ANP

De afgelopen week zijn er in Nederland 4036 mensen positief getest op het coronavirus. Dat zijn er 1448 meer dan vorige week. Dat meldde RIVM-baas Jaap van Dissel dinsdagmiddag in de Tweede Kamer.

Sander van Mersbergen

Het is de vijfde week op rij dat het aantal besmettingen weer stijgt. Ter vergelijking: in de eerste week van juli werden 432 mensen positief getest.

Het aantal tests lag afgelopen week ongeveer even hoog als de week daarvoor. Het percentage tests dat een positieve uitslag oplevert is dus gestegen, naar 3 tot 3,5 procent. Vorige week was dat 2,3 procent. Dat duidt er op dat het virus zich verder verspreidt. Dinsdag zijn er opnieuw 623 positieve tests geregistreerd.

Vorige week steeg het aantal besmettingen met 1259, tot 2588. Dat was bijna een verdubbeling ten opzichte van de week daarvoor. Verhoudingsgewijs is de toename deze week dus iets kleiner.

De meeste positieve tests worden nog altijd geregistreerd in Zuid-Holland (1630 de afgelopen week), Noord-Holland (1062) en West-Brabant.

Testen

Sinds 1 juni kunnen alle mensen met klachten zich door de GGD laten testen. Tijdens de eerste golf van besmettingen was dat nog niet zo. Daarom is het lastig om de huidige besmettingscijfers te vergelijken met die van toen. Inmiddels zijn er in Nederland ongeveer 1,2 miljoen tests afgenomen, meldt Van Dissel.

Het aantal ziekenhuisopnamen ligt nog altijd een stuk lager dan in maart en april en schommelt rond de veertig per week. Dat waren er op het hoogtepunt van de eerste golf ongeveer 3000 per week. Er overleden de afgelopen week 9 mensen aan corona, dat waren er een week eerder 6. Ook dat waren er tijdens de eerste golf veel meer.

Later op dinsdag komt het RIVM met een volledige update over de afgelopen week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden