Nieuws

Ruim 11 duizend besmettingen gemeld, ook meer coronapatiënten in ziekenhuizen

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend is het coronavirus vastgesteld bij 11.363 mensen. Het is de tweede dag op rij dat het aantal positieve tests boven de 11.000 uitkomt. Het is ook het hoogste aantal sinds tweede kerstdag, bijna zeven maanden geleden.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Precies een week geleden, op 9 juli, waren er iets meer dan 6900 nieuwe gevallen. Nog een week eerder registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 942 positieve tests.

Amsterdam is nog steeds koploper qua het aantal besmettingen: er werden in het afgelopen etmaal 1341 nieuwe besmettingen geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn er landelijk 68.742 besmettingen vastgesteld.

Boven de 100.000

Het aantal bevestigde coronagevallen in Amsterdam is gestegen tot boven de 100.000. De hoofdstad is de eerste gemeente in Nederland die door deze grens gaat. Sinds het begin van de uitbraak zijn 100.183 Amsterdammers positief getest op het coronavirus.

Het is wel zo dat er tegenwoordig veel meer wordt getest dan in de begindagen van de uitbraak. Het is niet bekend hoeveel mensen besmet zijn geraakt zonder dat dit ooit is vastgesteld. Zij zijn overleden of genezen zonder diagnose. Het werkelijke aantal coronagevallen in Amsterdam zal dus hoger zijn dan 100.000.

Rotterdam heeft sinds vrijdag meer dan 85.000 positieve tests. In Den Haag is het virus vastgesteld bij meer dan 57.000 mensen en in de gemeente Utrecht hebben bijna 38.000 mensen te horen gekregen dat ze het virus hebben opgelopen. Rotterdam heeft de meeste sterfgevallen door corona. Van 973 inwoners van de Maasstad is zeker dat ze aan de gevolgen van het virus zijn overleden. Amsterdam staat op 817 coronadoden en Den Haag op 555.

Hoogste reproductiegetal corona sinds begin pandemie

Het reproductiegetal van het coronavirus is gestegen naar het hoogste niveau ooit. Het staat nu op 2,91 op het coronadashboard van de overheid. Dat betekent dat het virus zich razendsnel verspreidt.

Het getal van 2,91 betekent dat een groep van honderd coronapatiënten gemiddeld 291 anderen besmet, die het virus op hun beurt overdragen aan zo’n 847 mensen. Zij steken op hun beurt bijna 2500 mensen aan.

Precies een week geleden stond het getal op 1,37 en afgelopen dinsdag ging het omhoog naar 2,17.

Ziekenhuizen

Opnieuw zijn meer nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen. De afgelopen 24 uur kwamen op verpleegafdelingen 49 nieuwe patiënten binnen, het hoogste aantal in ruim een maand tijd. Op de intensive cares waren 5 nieuwe opnames, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het LCPS meldde donderdag ook al 35 nieuwe opnames op verpleegafdelingen. Zondag waren het er 9 en sindsdien vertoont dit aantal een stijgende lijn. In totaal liggen nu 265 mensen in het ziekenhuis met Covid-19. Dat zijn er 35 meer dan donderdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden