Ruim 11.500 boetes en 430 arrestaties na zes dagen avondklok

Bijna een week na de invoering van de avondklok heeft de politie in het hele land 11.582 boetes uitgedeeld, zegt korpschef Henk van Essen tegen het ANP. Sinds de eerste avondklok zaterdagavond zijn in het weekend al 5959 bekeuringen uitgeschreven, gevolgd door 5623 boetes in de dagen daarna tot en met vrijdagochtend 09.00 uur.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Voor opruiing en rellen heeft de politie tussen donderdag 09.00 uur en vrijdag 09.00 uur 92 arrestaties verricht. In totaal zijn van maandag 9.00 uur tot vrijdag 9.00 uur 347 mensen gearresteerd voor opruiing, rellen en plunderen.

Intensieve week

“Sinds de invoering van de avondklok is de tijd van waarschuwen voorbij,” aldus Van Essen. “Dat we de avondklok strikt handhaven zie je terug in de bekeuringen. We zijn strikt in de naleving, met een warm hart. Als de dienst van een ic-medewerker in het ziekenhuis uitgelopen is, dan knijpen we een oogje toe.”

Van Essen blikt terug op wat hij een ‘ongekend intensieve week’ noemt. “Demonstreren mag, maar molesteren niet. Je zag duidelijk dat het ongenoegen over de coronamaatregelen en de avondklok in veel plaatsen leidde tot rellen, vernielingen en plunderingen op een schaal die we decennialang niet gezien hebben in Nederland, dat is zeker 25 tot 30 jaar geleden.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden