Nieuws

Rotterdamse raad voor herbenoeming burgemeester Aboutaleb

De gemeenteraad van Rotterdam heeft donderdagavond besloten burgemeester Ahmed Aboutaleb voor te dragen voor herbenoeming, zijn derde termijn. Dat heeft de raad na afloop kenbaar gemaakt aan aan de Commissaris van de Koning, Jaap Smit.

Het Parool
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dinsdag tijdens zijn speech ter gelegenheid van de jaarlijkse Keti Koti herdenking. Beeld ANP
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dinsdag tijdens zijn speech ter gelegenheid van de jaarlijkse Keti Koti herdenking.Beeld ANP

De tweede termijn van burgemeester Aboutaleb eindigt op 5 januari 2021. Zijn herbenoeming loopt tot 2027.

De aanbeveling moest volgens de procedure uiterlijk vier maanden voor het aflopen van de ambtstermijn door de gemeenteraad worden uitgebracht. Smit zal de aanbeveling doorgeven aan de minister van Binnenlandse Zaken. Het besluit tot herbenoeming wordt bij Koninklijk Besluit genomen.

Het advies is voorbereid door de zogenoemde Vertrouwenscommissie herbenoeming burgemeester onder voorzitterschap van Lies Roest, raadslid voor GroenLinks. Zij wilde donderdagavond op een inderhaast belegde persconferentie desgevraagd tegen middernacht niet zeggen hoe de stemverhouding in de gemeenteraad was geweest.

Roest wilde slechts kwijt dat de profielschets op basis waarvan Aboutaleb in januari 2009 tot burgemeester van Rotterdam werd benoemd, sindsdien niet meer is aangepast.

Aboutaleb is pas de tweede burgemeester in de geschiedenis van Rotterdam die voor een derde termijn wordt benoemd. Eerder lukte dat Bram Peper, die van 1982 tot 1998 eerste burger van de havenstad was. Hij maakte zijn derde termijn niet af omdat hij in 1998 minister van Binnenlandse Zaken van het kabinet-Kok II werd.

In de tweede helft van 1999 verschenen berichten over Pepers declaratiegedrag in zijn burgemeesterstijd. Peper zou over een geheim geldpotje beschikken van waaruit onterechte betalingen zouden zijn verricht. Ook werd hij beticht van horkerig gedrag tegenover personeel. Op 13 maart 2000 trad hij af als minister.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden