Plus

Rotterdam tegen groei toerisme: ‘We zijn geen Amsterdam’

Chinese toeristen maken een selfie bij de kubuswoningen in Rotterdam. Beeld ANP
Chinese toeristen maken een selfie bij de kubuswoningen in Rotterdam.Beeld ANP

Rotterdam wil grenzen stellen aan de toeristenstroom. ‘We zijn geen Venetië en geen Amsterdam en willen het ook niet worden.’

Leon van Heel

Eind dit jaar moet Rotterdam een plan hebben waarin staat waar de grens ligt voor bezoekersgroei. De gemeenteraad heeft daarom gevraagd. “We zijn geen Venetië en geen Amsterdam,” zegt PvdA’ er Dennis Tak. “Maar die steden zijn te laat en wij hebben nu nog de luxe om het te regelen.” Hij denkt aan het verhogen van de toeristenbelasting naarmate er meer mensen naar de stad komen.

Rotterdam is de afgelopen jaren in trek bij toeristen. Het afgelopen jaar overnachtten 1,3 miljoen bezoekers in de stad. Nog niet te vergelijken met de 8,3 miljoen die op Amsterdam afkwamen, maar wel zoveel dat de gemeente het tijd vindt voor een visie.

Wethouder Said Kasmi (Toerisme, D66) werkt aan dit beleid en vandaag besprak hij z’n plannen met gemeenteraadsleden. Die vinden ze tot nu toe te vaag.

Architectuur en cultuur

De wethouder wil zich niet vastleggen op maximale aantallen. “Dat is lastig. Niet iedere toerist is overlastgevend. Je kan tien herrieschoppers hebben of duizend rustige toeristen.” Hij zegt dat Rotterdam meer mikt op toeristen waar de stad geen last van heeft. Geen mensen die een weekend komen drinken, maar bezoekers die zich laven aan architectuur en cultuur.

“Er komt een nieuw hotelbeleid, waarbij we meer selecteren op kwaliteit. Ook kijken we waar de hotels mogen komen. En waar niet.”

In samenwerking met de andere vier grote steden en de regering komt er volgens hem ook een strikter Airbnb-beleid, om wildgroei van verhuur van woonhuizen aan toeristen tegen te gaan.

Ruimte voor groei

De roep om aan te geven waar de grenzen liggen, klinkt niet alleen bij de PvdA. Ook de VVD, Denk en Nida en de coalitiepartijen GroenLinks en ChristenUnie-SGP willen het. “Als de wethouder zich niet op aantallen wil vastleggen, moet hij misschien met beelden werken”, zegt Bas van Noppen van Nida. “Door bijvoorbeeld vast te stellen dat een plein niet zo druk mag worden als een vergelijkbaar plein in Amsterdam, Parijs of Maastricht.”

In de suggestie van Tak om de toeristenstroom te sturen door meer belasting te heffen, ziet wethouder Kasmi weinig heil. “We zien niet dat steden met hoge belasting minder toeristen trekken.” Hij zegt het idee wel te onderzoeken.

Volgens Kasmi is er met 1,3 miljoen toeristen in Rotterdam nog veel ruimte voor groei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden