Plus

Rol van de overheid bij vaccinontwikkeling verdwijnt met privatisering Intravacc

Intravacc, het Nederlandse overheidsinstituut voor vaccinontwikkeling, wordt geprivatiseerd. Dat schrijft minister Tamara van Ark (Medische Zorg) in een brief aan de Tweede Kamer.

Jop van Kempen
Een bioreactor in het laboratorium van Intravacc in Bilthoven. Beeld Eva Plevier
Een bioreactor in het laboratorium van Intravacc in Bilthoven.Beeld Eva Plevier

Intravacc maakte deel uit van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) van het RIVM. De productietak van het NVI werd in 2012 verkocht aan het Serum Institute of India. De afdeling research & development ging toen verder als Intravacc, omdat vaccinontwikkeling van nationaal belang werd geacht. Vanaf volgend jaar wordt Intravacc een bv met de staat als enig aandeelhouder. Binnen twee jaar wordt het bedrijf geprivatiseerd.

Aan de verkoop worden voorwaarden verbonden, al moet daar nog over worden onderhandeld. Zo wil de overheid dat de nieuwe eigenaar Nederland te hulp schiet bij een nieuwe pandemie. Een volgend kabinet moet de privatisering vervolmaken, zo schrijft Van Ark.

Vanwege de coronapandemie werd de voorgenomen privatisering van Intravacc in april uitgesteld, omdat Nederland zich daarmee te afhankelijk zou maken van het buitenland. Dat bezwaar is van tafel nu Nederland via een Europese samenwerking voldoende toegang heeft tot vaccins die al (bijna) zijn toegelaten tot de markt.

Neusspray

Intravacc ontwikkelt vier coronavaccins, waarvan er twee volgend jaar op mensen worden getest. “Onze vaccins moeten anders worden toegepast dan de vaccins die al zijn ontwikkeld,” zegt ceo Jan Groen. “Wij onderzoeken of een neusspray beschermt tegen coronabesmetting.”

Intravacc -130 werknemers, jaaromzet van 23 miljoen euro - is niet verlieslatend, aldus Groen. “Maar we kunnen meer winstgevende opdrachten aannemen als we niet meer zijn geklonken aan de overheid. Sommige partijen willen geen zaken doen met overheidsinstellingen. Als private partij kunnen we beter concurreren, omdat we dan de btw kunnen aftrekken, bijvoorbeeld.”

Intravacc verbetert bestaande vaccins en boort ook nieuwe markten aan. Zo loopt er onderzoek naar een vaccin tegen de ziekte van Lyme. “Voor grote farmabedrijven is dat een nichemarkt, omdat Lyme vooral voorkomt onder specifieke doelgroepen,” aldus Groen. “Het gaat om boswachters, landbouwers en andere mensen die in aanraking kunnen komen met teken die de ziekte overdragen. Ook dat is voor ons interessant.”

Sanquin Plasma Products

Deze maand besloot Van Ark al om Sanquin Plasma Products (SPP) te verkopen. Die commerciële tak van de nationale bloedbank Sanquin was wel verlieslatend: drie miljoen euro per maand. Vanwege de grotere afhankelijkheid van het buitenland voor bloedplasmamedicatie hadden de SP en het CDA hun bedenkingen bij de verkoop van SPP.

Met de aanstaande verkoop van Intravacc verdwijnt de rol van de overheid bij vaccinontwikkeling. Nederland kan terugkijken op een geweldige staat van dienst. Het instituut in Bilthoven liep in de jaren zestig en zeventig voorop met ingenieuze productiemethoden voor bijvoorbeeld het poliovaccin, waarvan wereldwijd miljoenen mensen hebben geprofiteerd. Die productiefaciliteit in Bilthoven is nu in handen van het Serum Institute of India, dat ook eigenaar is geworden van het terrein waar het RIVM is gehuisvest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden