Roken langs het veld steeds vaker verboden

In het afgelopen jaar is het aantal rookvrije sportverenigingen verdubbeld. Zeker 16 procent van alle buitensportverenigingen in Nederland geheel of gedeeltelijk rookvrij. Ook Amsterdamse voetbalclubs weren de sigaret steeds vaker.

David Hielkema
- Beeld ANP
-Beeld ANP

Dat blijkt uit cijfers van Alliantie Nederland Rookvrij, een initiatief van Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. In het onderzoek zijn alleen de verenigingen meegenomen die zich bij de stichting hebben aangemeld. “De kans is aanwezig dat meer verenigingen inmiddels rookvrij zijn, maar dat wij dat niet weten,” zegt een woordvoerder van Alliantie Nederland Rookvrij.

In het onderzoek is gekeken naar buitensportverenigingen van atletiek, hockey, korfbal, tennis en voetbal. Volgens de cijfers gaat het om 6046 sportverenigingen, waarvan er nu 1152 geheel of gedeeltelijk rookvrij zijn. In 2018 ging het met 550 verenigingen nog om de helft minder.

Hockeyverenigingen doen het qua rookvrij zijn het best: bij 60 procent van de verenigingen mag geen sigaret opgestoken worden. Op tennisclubs mag het vaakst nog wel gerookt worden: bij 93 procent van alle verenigingen. Dat heeft te maken het relatief grote aantal volwassen leden, terwijl bij andere sporten jeugdleden de overhand hebben.

Voetbal

In totaal is 14 procent van de voetbalverenigingen rookvrij. Vorig jaar ging het nog om 208 rookvrije clubs, nu zijn dat er 432. Hiervan zijn 94 voetbalverenigingen geheel rookvrij en 338 voetbalclubs gedeeltelijk rookvrij.

Van de 50 voetbalclubs in Amsterdam hebben 18 clubs zich bij Alliantie Nederland Rookvrij aangemeld. Zo mag er bij clubs als AFC, WV-HEDW en AFC IJburg helemaal niet meer gerookt worden. Bij clubs als Taba, AVV Swift en GeuzenMiddenmeer mag dit nog gedeeltelijk.

Vaak is dit alleen op seniorendagen of op specifieke delen van het clubterrein. De 18 clubs die zich bij Alliantie Nederland Rookvrij hebben aangemeld geven wel aan de intentie te hebben om geheel rookvrij te worden.

Als een club zich aanmeldt bij de organisatie om rookvrij te worden, krijgen ze banners die naast de velden gehangen worden. “Mensen kunnen elkaar er dan op wijzen dat roken niet mag. In het begin is het even wennen, maar meestal gaat dat al snel goed,” aldus de woordvoerder.

Eerder dit jaar werd aangekondigd dat vanaf het seizoen 2020-21 alle profclubs uit de Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie rookvrij zijn.

Rookvrije generatie

In het Nationaal Preventieakkoord, dat staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid eind 2018 met 70 maatschappelijke organisaties sloot, is 2025 als stip op de horizon gezet als het jaar waarin bijna alle sportverenigingen rookvrij moeten zijn.

Volgens recent onderzoek, uitgevoerd door Kantar Public in opdracht van KWF Kankerbestrijding, is zeker 8 van de 10 Nederlanders groot voorstander dat plekken waar kinderen sporten, spelen en naar school gaan rookvrij worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden