Rode Kruis begint reanimatiecursus op Instagram

Vijf op de zes jongeren kunnen niet reanimeren of het hartritme herstellen met een automatische eterne defibrillator (AED). In de hoop daar verandering in te brengen begint het Rode Kruis dinsdag een reanimatiecursus op Instagram.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP Kippa
Beeld Hollandse Hoogte / ANP Kippa

Via 35 verhalen op Instagram, te vinden onder de titel Life Saving Stories, moeten jongeren de basis en het ritme van het reanimeren onder de knie krijgen. De Instagramcampagne sluit aan bij de aanpak van het Rode Kruis om jongeren EHBO-kennis en -vaardigheden te leren. Veel leerlingen krijgen in dat kader al EHBO-les op school.

Wekelijks krijgen ongeveer driehonderd mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis, maar de organisatie stelt dat veel mensen niet weten hoe ze moeten reageren. Ook jongeren niet.

Eline Nijhof, hoofd EHBO bij het Rode Kruis, is enthousiast over de campagne: “Het is mooi om een serieus onderwerp zoals reanimatie aan te bieden aan jongeren op een platform dat ze al dagelijks bezoeken. Op deze manier verlagen we de drempel om reanimatievaardigheden aan te leren. Dan volgt het stapje naar oefenen in de praktijk vanzelf.”

Eriksen

Nijhof verwijst ook naar de Deense voetballer Christian Eriksen die zaterdagavond tijdens een EK-wedstrijd op het veld moest worden gereanimeerd. “De aangrijpende beelden van de voetballer dit weekend laten zien hoe belangrijk het is.”

Het incident met Eriksen zorgde afgelopen dagen al voor een piek in het aantal aanmeldingen voor reanimatiecursussen. Ook schoot het bezoekersaantal op de website 375 procent omhoog.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden