Plus

Rob Jetten mist reuring op coronacongres D66: ‘Beetje saai’

Het is nog even wennen en ook de techniek werkt niet altijd mee, bleek bij het eerste digitale partijcongres van D66. Maar door het coronavirus zullen partijen richting de verkiezingen van 2021 vaker voor een online-ledenraadpleging kiezen.

D66-fractieleider Rob Jetten praat tegen de D66-leden die thuis meekeken. D66 is de eerste partij die het partijcongres online organiseert. De bijeenkomst kan wegens het coronavirus niet in fysieke vorm doorgaan.  Beeld ANP/Rob Engelaar
D66-fractieleider Rob Jetten praat tegen de D66-leden die thuis meekeken. D66 is de eerste partij die het partijcongres online organiseert. De bijeenkomst kan wegens het coronavirus niet in fysieke vorm doorgaan.Beeld ANP/Rob Engelaar

Ieder zichzelf respecterende politieke partij laat tegenwoordig ook hun partijcongres livestreamen. Maar D66 had vandaag de primeur: de livestream wás het hele congres. Nu door het coronavirus een zaal vol 1500 mensen in Nijkerk uit den boze is, besloot de partij digitaal te congresseren.

Dat ging er wel anders toe dan normaal. De 76 moties die ijverige partijleden hadden ingediend voor dit congres ontbraken – die zijn doorgeschoven naar het najaarscongres of het voorjaarscongres van 2021. De nieuwe penningmeester en andere bestuursleden werden met een onlineverkiezing gekozen. En partijkopstukken gaven ook niet hun traditionele speeches.

Studio

In plaats daarvan gingen fractieleider Rob Jetten, ministers Wouter Koolmees en Sigrid Kaag en staatssecretaris Stientje van Veldhoven in gesprek met ‘congresvoorzitter’, tv-presentatrice Sofie van den Enk, in een studio in Brabant. Het congres leek zo meer een geïmproviseerde talkshow, compleet met schermen waarop pastelkleurige icoontjes te zien waren van een webcam, telefoon, computer en het coronavirus.

Dat virus beheerste ook de politieke bijeenkomst. Zo sprak minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over het belang internationale solidariteit en hechte samenwerking in Europa bij de aanpak van de coronacrisis. Op Instagram deelde de mogelijke lijsttrekkerskandidaat ‘s ochtends nog een foto waarop haar dochter met haarverf de uitgroei in haar blonde lokken te lijf ging. De kappers zitten immers vanwege covid-19 dicht.

Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking tijdens het online partijcongres van D66. Beeld ANP/Rob Engelaar
Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking tijdens het online partijcongres van D66.Beeld ANP/Rob Engelaar

Vicepremier en minister Koolmees van Sociale Zaken werd tot zijn eigen gêne geïntroduceerd als ‘chef corona’, een titel die eigenlijk toebehoort aan CDA-zorgminister Hugo de Jonge. Ook hij beantwoordde vragen, die ook werden ingestuurd door de ongeveer 1000 partijleden die thuis meekeken, over de economie, de werkgelegenheid en hoe hij ermee omgaat dat Feyenoord nu niet speelt.

Koolmees stelde dat de overheid al geld heeft overgemaakt voor het doorbetalen van het loon van ongeveer 1,5 miljoen werknemers. Hij benadrukte weer dat ondanks het economische steunpakket van vele tientallen miljarden dat geen soelaas biedt voor iedereen. “De realiteit is dat er bedrijven gaan omvallen, dat mensen hun baan gaan verliezen. Het is onze taak om dat op te vangen.”

Vicepremier Wouter Koolmees wordt tijdens het online partijcongres van D66 bevraagd door tv-presentatrice Sofie van den Enk.  Beeld ANP/Rob Engelaar
Vicepremier Wouter Koolmees wordt tijdens het online partijcongres van D66 bevraagd door tv-presentatrice Sofie van den Enk.Beeld ANP/Rob Engelaar

Daar krijgt hij nog een taak bij. Partijvoorzitter Anne-Marie Spierings maakte bekend dat Koolmees de leiding krijgt over de commissie die voor de verkiezingen van maart volgend jaar het verkiezingsprogramma schrijft. In die commissie zitten onder andere oud-Europarlementariër Marietje Schaake, Kamerlid Joost Sneller, oud-senator Alexander Rinnooy Kan en Roy Kramer, de politiek assistent van Kajsa Ollongren.

Alcoholvrij biertje

De minister van Binnenlandse Zaken ging afgelopen week weer aan de slag, na bijna een halfjaar ziek te zijn geweest. Zij nam een videoboodschap op vanaf haar balkon in Amsterdam, waarbij ze proostte met een alcoholvrij biertje, haar ‘lievelingsdrankje’. Want: “Congressen zijn toch het leukst op de borrel.”

Ook fractieleider Rob Jetten noemde het digitale congres ‘een beetje saai’. “Ik mis de reuring van een echt congres.” Hij zei te hopen op een ‘geleidelijke en veilige versoepeling’ van de coronamaatregelen, met name zodat de scholen weer open kunnen. “Dit is het jaar waarin we 75 jaar vrijheid zouden vieren. En nu leven we in de grootste onvrijheid sinds die tijd. We moeten zo snel als verantwoord mogelijk onze vrijheden weer herwinnen.”

Dat betekent volgens hem ook dat de speciale corona-app, die het kabinet wil inzetten om besmettingen te tracken, ‘geen digitaal paspoort’ moet worden. “Het moet niet zo zijn dat je straks moet laten zien of je een groen vinkje in je app hebt voordat je een supermarkt in kan.”

Bitterballen

Andere politieke partijen zullen vanmiddag ongetwijfeld hebben meegekeken met D66. De ChristenUnie, die vandaag in Zwolle zou samenkomen voor het congres, bereidt zich nu voor op een alternatieve en mogelijk digitale bijeenkomst op 13 juni. Diezelfde dag staat er een VVD-festival op het programma, normaal met bier en bitterballen. Nu moeten liberalen die ingrediënten waarschijnlijk zelf in huis halen, om te verorberen bij de livestream.

Die partijen hebben wel meer tijd om digitale interactie met de leden te regelen. Dat ging bij D66 schriftelijk, via de comments bij de YouTube-livestream. De twee keer dat D66 probeerde via een soort videoconferentie te praten met 25 geselecteerde partijleden die voor de webcam zaten, hoorden die leden de presentator niet en bleven antwoorden op de vragen uit. Wat Laura de Gans ervan vond dat haar partij vandaag niet neerstreek in haar woonplaats Nijkerk, zullen we daarom nooit weten.

Omdat het digitale D66-congres in een studio werd gehouden, leek het meer een geïmproviseerde talkshow. Beeld ANP/Rob Engelaar
Omdat het digitale D66-congres in een studio werd gehouden, leek het meer een geïmproviseerde talkshow.Beeld ANP/Rob Engelaar
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden