RIVM verwacht run op griepvaccin

Het RIVM verwacht dat door de corona-uitbraak veel meer mensen dan normaal een jaarlijkse griepprik willen. Daarom zijn ruim 15 procent meer vaccins ingekocht.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De kans bestaat dat dit alsnog niet genoeg is, al weet het RIVM op dit moment nog niet of er ook daadwerkelijk tekorten zullen ontstaan.

In oktober en november krijgen zo’n zes miljoen ouderen een uitnodiging voor een griepprik. Ruim de helft van de zestigplussers heeft in 2018 of 2019 zo’n vaccin gekregen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Nationaal Programma Grieppreventie (SNPG).

Het aandeel ouderen dat zich eind 2018 en begin 2019 liet inenten loopt uiteen van ongeveer een kwart in Staphorst en Urk, tot zo’n driekwart in het Groningse Ten Boer en het Zuid-Limburgse Kerkrade. In Amsterdam liet ongeveer de helft van de 60-plussers zich inenten. Er is verder geen duidelijk regionaal patroon zichtbaar.

Epidemie

Het griepseizoen is nog niet begonnen. De periode waarin de meeste mensen griep krijgen loopt in de regel van november tot en met maart. Bij ouderen en chronisch zieken kan griep onder andere leiden tot longontsteking of hartproblemen. Het griepvaccin verkleint de kans om ziek te worden. In het dagelijks taalgebruik worden allerlei zaken als verkoudheid, hoesten en koorts ‘griep’ genoemd. Maar de inenting beschermt tegen ‘echte’ griep, die wordt veroorzaakt door het influenzavirus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden