RIVM: scholen kunnen veilig open als ventilatie op orde is

Kijk of de ventilatie op scholen voldoet aan de normen en zorg dat zieke kinderen niet naar school gaan. Dat adviseerde Jaap van Dissel van het RIVM tijdens een briefing aan Kamerleden in de Tweede Kamer.

Het Parool
Jaap van Dissel van het RIVM tijdens een briefing aan de Tweede Kamer. Beeld ANP
Jaap van Dissel van het RIVM tijdens een briefing aan de Tweede Kamer.Beeld ANP

Van Dissel zegt dat het RIVM ventilatie altijd belangrijk heeft gevonden, en dat het advies helder is. “Zorg dat je voldoet aan het bouwbesluit, daarin staat hoe vaak je de lucht moet verversen.”

Wel zegt hij dat kritisch moet worden gekeken naar de regio waar de school ligt. “Een school in Appelscha heeft een ander risico dan een school in het westen.” Hij vindt het nemen van regionale maatregelen voldoende en dat scholen in het noorden niet hoeven te sluiten als er uitbraken in het westen van het land zijn.

Volgens Van Dissel raken veruit de meeste mensen thuis besmet. Scholen zijn volgens hem geen brandhaarden gebleken. “We controleren nauwgezet op scholen, maar daar is niets verontrustend uitgekomen.” Een aantal andere zaken belangrijk om de verspreiding van corona op scholen te voorkomen, zegt Van Dissel. “Als kinderen ziek zijn, blijven ze thuis. En houd afstand tot de leraar.”

Scandinavische landen

Veel parlementariërs maken zich er zorgen over dat de eerste middelbare scholen volgende week open gaan, terwijl het aantal coronabesmettingen in Nederland toeneemt.

Van Dissel ziet echter dat er nauwelijks virushaarden zijn ontstaan bij heropende middelbare scholen in Scandinavische landen. De viroloog ziet niets in het voorschrijven van mondkapjes op de scholen, omdat daar als het goed is alleen leraren en leerlingen rondlopen die geen klachten hebben.

Eerder maakte scholierenbond Laks zich zorgen over de mogelijke verspreiding van virusdeeltjes via ventilatiesystemen op scholen. Het Laks wil dat het Outbreak Management Team zo snel mogelijk met een advies over ventilatie komt. Ook leraren op basisscholen en middelbare scholen maken zich zorgen over de luchtkwaliteit in de klaslokalen, meldt vakbond CNV Onderwijs.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden