RIVM-peiling: flinke optater voor vertrouwen in coronabeleid

Steeds meer mensen met klachten laten zich testen op het coronavirus, maar het vertrouwen in het overheidsbeleid brokkelt af. Dat blijkt uit de zesde gedragsmonitor die het RIVM maandag publiceert.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en op de achtergrond premier Mark Rutte. Beeld EPA
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en op de achtergrond premier Mark Rutte.Beeld EPA

De vorige keer trokken RIVM en GGD nog aan de bel dat er te weinig mensen met corona-achtige klachten zich laten testen. Inmiddels zegt een op de drie ondervraagden dat wel te doen. Dat is bijna een verdubbeling vergeleken met de eerdere peiling en het leidt soms tot gigantische drukte bij de teststraten.

De gedragsmonitor, een frequente peiling onder 60.000 Nederlanders, is een goede graadmeter voor het corona-sentiment in het land. Daaruit blijkt ditmaal voor het eerst dat het vertrouwen in het overheidsbeleid flink afgenomen is. In april was 75 procent van de respondenten ‘(zeer) positief’ over de Nederlandse aanpak. De maanden daarna bleef het hoog, maar nu is dat vertrouwen in één klap gedaald tot nog maar iets meer dan 50 procent. De peiling was overigens tussen 19 en 23 augustus, voordat de trouwfoto’s van minister Ferd Grapperhaus uitlekten, dus van een eventueel Grapperhaus-effect kan in deze uitkomsten geen sprake zijn.

Onderling zijn Nederlanders nog kritischer: het sentiment in gesprekken met anderen over de kabinetsaanpak werd in het voorjaar nog door 66 procent van de deelnemers als (erg) positief ervaren, dat is gekelderd naar een krappe 29 procent. 

‘Blijf thuis bij klachten’-credo

Ook problematisch: de bereidheid om thuis te blijven met klachten blijft klein. Zo zegt 9 op de 10 respondenten dat ze met klachten toch een keer naar buiten zijn gegaan voor een boodschap, 64 procent zegt minstens één keer vrienden of familie bezocht te hebben, 43 procent is naar het werk gegaan. Viroloog Marion Koopmans wees er eerder al op dat het ‘blijf thuis bij klachten-credo’ echt een mentaliteitsverandering vergt: “Ga niet naar je werk als je ziek bent,” zei de WHO-adviseur. “Dat staat haaks op de werkethiek die er altijd heerste, zo van: ‘ik ga niet thuisblijven met een griepje’. Dat moet dus wel.”

Lichtpuntjes bij de bestrijding van het coronavirus zijn er ook: zo is het handen schudden voor vrijwel iedereen volledig taboe geworden (98 procent houdt zich aan dat advies). Ook denken de meeste mensen, ondanks een verminderd vertrouwen in het overheidsbeleid, nog altijd dat veel gedragsregels wel (heel veel) helpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden