RIVM: omikronvariant vermoedelijk in Nederland na vlucht uit Zuid-Afrika

Er is een eerste indicatie dat één of meerdere passagiers van de vrijdag aangekomen twee vluchten vanuit Zuid-Afrika de nieuwe omikronvariant van het coronavirus bij zich draagt. Dat meldt het RIVM zaterdagavond na een voorlopige analyse.

Edwin Van Der Aa
Een chaotische situatie op Schiphol na aankomst van de passagiers uit Zuid-Afrika Beeld Jef Verschuren
Een chaotische situatie op Schiphol na aankomst van de passagiers uit Zuid-AfrikaBeeld Jef Verschuren

Vrijdagavond zijn 624 passagiers die uit Zuid-Afrika terugkeerden op Schiphol getest door de GGD Kennemerland. Daarvan kregen 61 passagiers een positieve testuitslag. Bij een aantal van hen is vermoedelijk de variant omikron aangetroffen. Alle positief getesten zouden in quarantaine zitten in een hotel bij Schiphol.

De testmonsters zijn voor verdere analyse naar het RIVM gestuurd om definitief vast te stellen of sprake is van de nieuwe variant, die in Zuid-Afrika voor het eerst is ontdekt. De resultaten worden in de loop van zondag verwacht.

Oproep om te testen

Het RIVM roept reizigers die op maandag 22 november of daarna zijn teruggekeerd uit Zuid-Afrika, Botswana, Malawi, Lesotho, Swaziland, Namibië, Mozambique of Zimbabwe op zich te laten testen, óók als zij geen klachten hebben. Voor hen is vanaf zondagochtend 08.00 uur een speciaal telefoonnummer geopend.

Voor de landen geldt inmiddels een inreisverbod voor niet-EU-burgers. Nederlanders kunnen nog wel heen en weer reizen naar zuidelijk Afrika. Bij terugkomst in Nederland moeten zij een dubbele negatieve testuitslag hebben en bij aankomst minstens vijf dagen in thuisisolatie.

Europa

Vanwege de mogelijke omicronbesmetting moeten Nederlanders die naar Zwitserland reizen, een negatieve coronatest kunnen overleggen en ongeacht de uitslag tien dagen in quarantaine na aankomst. Dat maakte de Zwitserse regering bekend na het nieuws van het RIVM. De Zwitsers maken geen onderscheid tussen mensen die wel of niet gevaccineerd zijn.

In Italië werd de omicronvariant zaterdag vastgesteld bij iemand die recent is teruggekeerd uit Mozambique. De besmetting kwam aan het licht tijdens laboratoriumonderzoek in een ziekenhuis in Milaan. Ook Duitsland deed zaterdag melding van twee personen waarbij de omicronvariant zou zijn aangetroffen.

België was vrijdag het eerste Europese land waar de variant werd vastgesteld. Het gaat daar vooralsnog om één geval. Buiten Europa en Afrika is de nieuwe variant opgedoken in Hongkong en Israël.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden