RIVM: minder besmettingen, maar meer ziekenhuisopnames

Het coronavirus heeft volgens de laatste weekcijfers nog eens 32 mensen in Nederland het leven gekost, een verdubbeling van het aantal meldingen ten opzichte van een week eerder. Ook het aantal ziekenhuisopnames is toegenomen, zo blijkt uit een rapportage van het RIVM.

Een coronatest in een kerkgebouw op Terschelling. Beeld ANP

Ziekenhuizen meldden 84 opnames van coronapatiënten. Dat waren er 34 meer dan in de vorige weekcijfers.

Het aantal vastgestelde besmettingen is afgelopen week juist gedaald. Het RIVM kreeg 3588 meldingen binnen over positieve testresultaten, 425 minder dan de week daarvoor. Toen was voor het eerst na een wekenlange stijging ook al sprake van een lichte daling van het aantal nieuwe besmettingen.

Sterfgevallen worden vaak met enige vertraging gemeld. Van de 32 patiënten die zijn bezweken aan het virus, zijn er 15 daadwerkelijk afgelopen week overleden. Zestien sterfgevallen gebeurden in de week daarvoor, maar zijn nu pas geregistreerd, net als één overlijden van 7 juli.

Hoewel het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames is toegenomen, blijven de aantallen relatief laag vergeleken met de piek van de epidemie. Begin april kregen ziekenhuizen vijf- tot zeshonderd coronapatiënten per dag binnen en waren meer dan tweehonderd sterfgevallen per dag geen uitzondering.

Positief is dat het zogeheten reproductiegetal afgelopen week iets is gedaald volgens het RIVM, van 1,19 naar 1. Dat betekent dat iemand die is besmet met het virus gemiddeld één andere persoon aansteekt. Het R-getal is niet met zekerheid vast te stellen. Het RIVM houdt een marge aan en stelt dat het tussen de 0,93 en 1,10 moet liggen.

Op de intensivecareafdelingen werden vorige week 26 coronapatiënten opgenomen, twee minder dan een week eerder, meldt het RIVM op basis van cijfers van Stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie).

De meeste nieuwe besmettingen deden zich voor in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant. In Zuid-Holland daalde het aantal gevallen licht, in de twee andere provincies bleef het ongeveer gelijk.

Het RIVM benadrukt nog eens dat het “belangrijk is dat mensen zich aan de maatregelen houden”. Anderhalve meter afstand houden en goed letten op hygiëne blijven het devies. Wie klachten heeft, wordt opgeroepen zich te laten testen en verder thuis te blijven.

Vergelijken

Het is lastig om de huidige besmettingscijfers te vergelijken met cijfers van een paar maanden terug. Sinds 1 juni kunnen alle mensen met klachten zich door de GGD laten testen. Eerder kon dat niet. Wel ligt het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames veel lager dan tijdens de eerste maanden van het jaar. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden