RIVM meldt voor tweede keer sinds begin maart geen doden door corona

Het RIVM heeft de afgelopen 24 uur geen meldingen binnengekregen van sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Er zijn 3 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Ook werden 74 nieuwe besmettingen gemeld. 

.Beeld ANP

In totaal zijn volgens de telling van het RIVM in Nederland 6105 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal positief geteste personen komt op 50.147. Het totaal aantal ziekenhuisopnames is gestegen naar 11.871. 

Het RIVM stopt per 1 juli met de dagelijkse update van de cijfers over het aantal doden ten gevolge van het coronavirus, het aantal nieuwe ziekenhuisopnames en het aantal nieuwe besmettingen. Per 7 juli komt er een wekelijkse update op elke dinsdag.

Op het coronadashboard houdt de overheid de verspreiding van het virus in de gaten. Daaruit blijkt dat over het gemiddelde van de afgelopen drie dagen, dagelijks drie opnames in het ziekenhuis en 0,3 opnames op de intensive care zijn geregistreerd. 

‘Spannende momenten’

Afgelopen maandag kwamen er voor het eerst sinds maanden geen nieuwe meldingen van sterfgevallen door het coronavirus binnen bij het RIVM en zondag dus opnieuw. Viroloog Marion Koopmans sprak van de week al van een mijlpaal, maar temperde ook meteen de hoop van velen dat daarmee de coronamaatregelen verder versoepeld kunnen worden. “Het is nog pril. Er is afgelopen weken al veel versoepeld en er volgen nog een paar spannende momenten. Stap voor stap moeten we bekijken wat de effecten daarvan zijn voordat we nog meer gaan versoepelen.”

Milde klachten

Lang niet iedereen is getest: het werkelijke aantal besmettingen zal veel hoger liggen. Bovendien hebben veel mensen in Nederland het coronavirus gehad zonder dat zij klachten hadden. Dat betekent dat Covid-19 milder is dan aanvankelijk gedacht, zei GGD-directeur Sjaak de Gouw eerder. Belangrijk volgens hem is dat mensen ook met milde klachten zich laten testen.

Eerder dachten onderzoekers volgens De Gouw dat ongeveer 20 procent van de mensen met een corona-infectie in het ziekenhuis terecht zou komen. Dat blijkt 3,5 procent van de coronapatiënten te zijn. Hij verwijst ook naar onderzoek van Sanquin eind mei, waaruit blijkt dat 5,5 procent van de mensen besmet is geweest met het virus. Omgerekend zijn dat bijna een miljoen Nederlanders. “Als we kijken naar het aantal mensen dat we hebben getest, dat positief is bevonden en in het ziekenhuis heeft gelegen, blijkt dat veel mensen geen of milde klachten hadden. Ze waren buiten beeld.”

De GGD-directeur denkt dat het besmettingspercentage onder Nederlanders inmiddels 6 is en de komende tijd zal stijgen naar 10 procent. Aanvankelijk werd gesteld dat 60 procent van de bevolking het virus zou oplopen en immuun zou worden. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden