RIVM meldt minder besmettingen door computerproblemen

Het afgelopen etmaal zijn er 6682 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat zijn er minder dan maandag. Toen werden 8496 positieve tests gemeld. De daling wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een computerstoring bij de GGD. De weekcijfers laten wel een forse stijging zien. Vooral veel tieners testen positief.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat blijkt uit de cijfers van het RIVM. Het aantal gerapporteerde meldingen van dinsdag en maandag is lager dan de werkelijke aantallen. Het registratiesysteem van de GGD was sinds zondag overbelast. Hierdoor zijn ongeveer 6.000 positieve meldingen nog niet gemeld aan het RIVM. Inmiddels is het systeem weer ‘op snelheid’, meldt een GGD-woordvoerder. De achterstanden worden de komende dagen ingelopen.

Ziekenhuizen

Er waren deze week 1480 opnamen op de verpleegafdeling van ziekenhuizen, tegenover 1229 vorige week. Ook het aantal ic-opnamen en sterfgevallen nam toe. Op de intensive care waren 222 nieuwe opnamen, vorige week waren dat er 179. Er zijn 398 sterfgevallen geregistreerd (dat was 338).

Het totaal aantal opgenomen coronapatiënten in de ziekenhuizen bedraagt dinsdag 1954. Dat zijn er 82 meer dan maandag. Daarvan liggen er 1430 op een verpleegafdeling, 61 meer dan maandag. Op de ic liggen 524 coronapatiënten, 21 meer. Het aantal nieuwe coronaopnames bedraagt 262 in de kliniek en 46 op de ic. Dat zijn de hoogste aantallen sinds 3 november.

Jongeren

Opvallend is wederom het aantal positieve tests in de leeftijdsgroep 13 tot 17. In die leeftijdscategorie, die voornamelijk bestaat uit middelbare scholieren, werden relatief ongeveer twee keer zo veel besmettingen vastgesteld als onder de gehele Nederlandse bevolking.

Ook het aantal verpleeghuislocaties en woonzorgcentra met tenminste één vastgestelde besmetting is de afgelopen week sterk gestegen.

Het aantal vastgestelde besmettingen daalde in de eerste drie weken van november, maar daarna trad een periode van stabilisatie in. Sinds 1 december neemt het aantal besmettingen zelfs weer fors toe. Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen volgt die trend.

Meer tests

Wederom is er fors meer getest: Van 7 tot en met 13 december werden in de GGD-teststraten bijna 470.000 testen afgenomen. Dat zijn 130.000 testen meer dan de week ervoor toen de GGD’en bijna 340.000 mensen op het coronavirus testte. Van 439.514 testen is de testuitslag bekend. Van deze groep testte 12 procent positief.

Het reproductiegetal is gestegen en ligt weer boven de 1. Op 27 november, de recentste datum waarvoor de R berekend kan worden, lag hij op 1,24. Dat betekent dat 100 besmette mensen gemiddeld 124 anderen besmetten.

Lockdown

Om de coronacijfers naar beneden te krijgen voerde het kabinet maandagavond een pakket nieuwe maatregelen in. De strenge lockdown die daarmee uitgeroepen werd, loopt van 15 december tot en met 19 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden