RIVM meldt 46.005 besmettingen afgelopen week

Bij het RIVM zijn de afgelopen dagen iets meer dan 46.000 positieve testen geregistreerd. Dat zijn er ongeveer 6.500 meer dan een week geleden, een stijging van ruim 16 procent. Ten opzichte van twee weken terug is de toename 44 procent. Ook deze week lieten weer erg veel mensen zich testen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Woensdag waren er 82.883 mensen in de teststraten van de GGD. Daarmee werd het dagrecord van 23 december verbroken. In totaal lieten deze week ruim 517.000 mensen zich testen. Dat is ongeveer 10 procent meer dan een week geleden, en twee keer zoveel als in een gemiddelde week in januari.

Een van de oorzaken van het grotere aantal testen, is het testen van leerlingen in de basisschoolleeftijd. Dat gebeurde afgelopen week ruim 100.000 keer. Daar rolden bijna 5.000 positieve uitslagen uit. Daarmee testen kinderen minder vaak positief dan mensen in hogere leeftijdscategorieën. Gemiddeld valt zo’n 8 procent van de tests positief uit. Dat is een kleine toename ten opzichte van vorige week. Een andere oorzaak van het grotere aantal tests, is dat meer mensen klachten ‘covid-achtige klachten’ ervaren, stelt het RIVM.

De grootste toename in het aantal positieve gevallen zit bij de leeftijdsgroepen 0-12 (plus 23 procent) en 13 tot en met 17 (plus 29 procent). Onderaan de streep worden de meeste positieve tests nog steeds vastgesteld in de leeftijdsgroep 18-24, daarna volgen mensen tussen 25 en 49 jaar oud. Bij de zeventig-plussers is de toename het kleinst (8 procent).

Bron

Van alle besmettingen waarvoor de GGD een mogelijke bron aanwees, kon de afgelopen week ruim 10 procent gelinkt worden aan een school of een kinderdagverblijf. De basisscholen zijn sinds 8 februari weer geopend. Sinds een aantal weken mogen ook middelbare scholieren af en toe weer naar school. In de zorg worden juist amper nog besmettingen vastgesteld. Verpleeghuizen zijn als bron van besmetting bijna verdwenen: nog slechts 0,5 procent van de positieve gevallen kon aan een zorgcentrum worden gelinkt.

Het reproductiegetal, dat met terugwerkende kracht berekend kon worden tot 8 maart, is volgens het RIVM 1,11. Dat betekent dat 100 besmette mensen het virus overdragen aan 111 anderen. Een week eerder was dat nog 1,06.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden