RIVM meldt 3979 nieuwe coronabesmettingen, forse daling

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dinsdag 3979 nieuwe coronabesmettingen. Dat is een forse daling ten opzichte van maandag, toen 5214 nieuwe besmettingen werden gemeld. Zondag waren dat er zelfs 5407.

Beeld Getty Images

In Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 1925 coronapatiënten. Daarvan liggen er 1399 op verpleegafdelingen, en 526 op de IC. 

Het aantal sterfgevallen steeg met 90. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Maandag werden er 51 coronadoden gemeld.

In de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland werden de afgelopen dag 234 mensen positief getest op het coronavirus. Maandag waren dat er 282.

Hoger reproductiegetal

Het aantal coronagevallen daalde de afgelopen week nog wel, maar de afname stagneert.  Het RIVM kreeg in de afgelopen week 36.931 meldingen van positieve coronatests, ongeveer evenveel als de week ervoor. Toen meldde het instituut dat het in zeven dagen tijd 37.706 meldingen van positieve coronatests had gekregen.

Het zogeheten reproductiegetal steeg juist en kwam boven de 1 uit. Het cijfer staat nu op 1,02, tegen 0,89 vorige week. Het is wel een schatting, het zit volgens het RIVM ergens tussen 0,99 en 1,05. Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking. Als het boven de 1 is, kan het virus zich steeds sneller verspreiden. Hierbij geldt wel dat het RIVM voor de betrouwbaarheid van de de R-waarde uitgaat van data van 14 dagen geleden. 

Het aantal sterfgevallen daalde wel. In de afgelopen zeven dagen is het overlijden van 422 coronapatiënten geregistreerd, tegen 479 in de week ervoor en 565 nog een week eerder.

Ook het aantal ziekenhuisopnames is gedaald. In de afgelopen zeven dagen kwamen 1291 coronapatiënten op een verpleegafdeling te liggen en 193 op een intensive care. Een week eerder waren dit respectievelijk 1496 en 224.

Kinderen

Het aantal coronagevallen onder kinderen neemt toe. Vooral onder 13- tot 17-jarigen stijgt het aantal besmettingen, maar ook onder kinderen tot 12 jaar is een groei van het aantal besmettingen te zien. Onder volwassenen in elke groep daalt het aantal gevallen juist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden