Nieuws

RIVM: legionellabacterie mogelijk via waterzuiveringen in de lucht

Zo'n tachtig waterzuiveringsinstallaties in Nederland geven een verhoogd risico op verspreiding van de bacterie legionella, waardoor mensen ziek kunnen worden, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het gaat om installaties voor de zuivering van industrieel afvalwater en rioolwater.

Nederland heeft zo'n 776 waterzuiveringsinstallaties, zoals deze van BrabantWater.Beeld ANP

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is het aannemelijk dat sommige zuiveringsinstallaties voor afvalwater de legionellabacterie verspreiden. Installaties met een verhoogd risico daarop zouden maatregelen moeten nemen om verspreiding ervan te voorkomen. Ook zouden er beschermingsmaatregelen voor medewerkers van de zuiveringen nodig zijn.

De kans op verspreiding en besmetting ontstaat wanneer er tijdens het waterzuiveringsproces lucht in het warme water wordt geblazen. De mogelijk in het warme water groeiende bacteriën zouden zich dan in kleine druppeltjes water, zogenaamde aerosolen, verspreiden door de lucht. De l
egionellabacteriën kunnen onder meer ernstige longontsteking veroorzaken.

600 patiënten

In 2018 waren er bijna zeshonderd patiënten met longontsteking door legionella in Nederland, twee keer zoveel vergeleken met vijf jaar eerder. Uit een eerder onderzoek bleek dat er in Nederland ongeveer 80 afvalwaterzuiveringsinstallaties zijn met een mogelijk verhoogd risico op groei en verspreiding van de bacterie. In totaal zijn er 776 afvalwaterzuiveringsinstallaties in Nederland.

In totaal werden er 709 waterzuiveringsinstallaties onderzocht. Installaties met het grootste risico op verspreiding van legionella hebben onder meer een biologisch zuiveringsproces en, voor bacteriën, voedselrijk afvalwater. De temperatuur van het afvalwater ligt bij deze installaties tussen de 30 en 38 graden Celsius. Het RIVM adviseert onder andere dat bepaalde waterbassins van installaties, die nu open zijn, afgedekt worden.

‘Niet exact te bepalen’

Het RIVM heeft berekend hoe aerosolen met legionella zich vanuit afvalwaterzuiveringsinstallaties via de lucht verspreiden. Ook heeft het RIVM vastgesteld dat patiënten die tussen 2013 en 2018 gemeld werden meer dan gemiddeld blootgesteld waren aan aerosolen uit dit soort installaties. Dit vormt een aanwijzing dat een deel van deze mensen besmet is geraakt met de legionellabacterie vanuit afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Via de studie kan echter niet exact worden bepaald welke installaties de genoemde 80 gevallen van besmetting met legionella hebben veroorzaakt. “Meestal kan niet achterhaald worden waar de ziekteverwekkers vandaan komen,” schrijft het instituut. “Maar de afgelopen jaren is een aantal patiënten ziek geworden door het inademen van legionellabacteriën die waarschijnlijk uit een afvalwaterzuiveringsinstallatie komen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden