RIVM: kwart van nieuwe patiënten niet dóór corona in ziekenhuis, wel mét corona

Ongeveer een kwart van het aantal coronapatiënten dat de afgelopen week in het ziekenhuis is beland, kwam daar terecht mét corona, maar niet dóór corona. Er werden de afgelopen zeven dagen ruim 1000 patiënten met een coronabesmetting opgenomen.

Cyril Rosman
Een GGD-medewerker voert een coronatest uit in een teststraat. Bezoekers kunnen er zeven dagen per week terecht voor een test.  Beeld ANP
Een GGD-medewerker voert een coronatest uit in een teststraat. Bezoekers kunnen er zeven dagen per week terecht voor een test.Beeld ANP

Dat blijkt uit de weekcijfers die het RIVM vandaag heeft gepubliceerd. Het RIVM heeft in de afgelopen zeven dagen 530.015 positieve coronatests geregistreerd, zo staat ook in de weekcijfers. Dat komt neer op 1 op elke 35 Nederlanders. Het weekcijfer stijgt voor de vijfde week op rij en bereikt weer een nieuw record.

In de weekcijfers wordt voor het eerst sinds het begin van de pandemie in maart 2020 onderscheid gemaakt tussen patiënten die vanwege hun coronabesmetting naar het ziekenhuis moesten en patiënten die voor een andere aandoening naar het ziekenhuis kwamen, maar eenmaal in het ziekenhuis ook positief werden getest op covid.

De roep om onderscheid tussen die patiënten werd de afgelopen weken steeds luider omdat de omikronvariant erg besmettelijk is, maar mensen minder ziek maakt. Sommige ziekenhuizen melden zelfs dat een derde van het aantal patiënten daar niet lag vanwege de coronabesmetting. De bezettingsgraad van de ziekenhuizen (verpleegafdelingen en intensive cares) is al twee jaar lang een van de belangrijkste pijlers waarop het coronabeleid van het kabinet is gebaseerd.

1009 mensen opgenomen

De afgelopen week werden 1009 mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis opgenomen, meldt het RIVM. ‘Daarvan was van 616 patiënten de opnamereden bekend, bij 39 procent was de opnamereden (nog) niet bekend,’ schrijft de organisatie. ‘Covid-19 was de belangrijkste of een van de redenen van ziekenhuisopname bij 76 procent van de patiënten met een bekende opnamereden. Bij 59 procent was Covid-19 de belangrijkste reden van opname.’

Bij 24 procent van de patiënten was corona dus geen reden voor opname, de besmetting werd pas in het ziekenhuis ontdekt. Wel benadrukte minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) eerder in de Tweede Kamer dat het voor de behandeling en protocollen in het ziekenhuis weinig uitmaakt of iemand mét of door corona daar belandt: wie positief test, moet afgezonderd worden van andere patiënten en daar geldt dus het ‘coronaprotocol’. Die patiënten leggen dus nog steeds extra druk op de zorg.

Intensive Care

Ook op de ic’s blijkt een kwart van de afgelopen week opgenomen patiënten er mét corona maar niet dóór corona te zijn beland. Die cijfers werden de afgelopen maanden al wel bijgehouden, toen lag dat percentage veel hoger: tot wel 95 procent. Nu schrijft het RIVM: ‘In de afgelopen zeven dagen werden 169 patiënten met een coronabesmetting op de intensive care opgenomen. Daarvan was van 157 patiënten de opnamereden bekend. Covid-19 was één van de redenen van ic-opname bij 76 procent van de patiënten met bekende opnamereden. Bij 63 procent was Covid-19 de belangrijkste reden van ic-opname.’

Uit de cijfers blijkt dat relatief veel mensen in de leeftijdscategorie 20-39 jaar pas in het ziekenhuis positief worden getest terwijl ze daar belanden voor een andere aandoening.

Het aantal ziekenhuisopnames neemt verder ook toe. Afgelopen week waren het er meer dan 1000. Een week eerder waren er na correctie 951 opnames, en de week daarvoor 770. Het RIVM kreeg bericht dat 66 mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn overleden. Dat is ongeveer vergelijkbaar met de 61 meldingen de week ervoor en 63 nog een week eerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden